European Tour Qualifying School Final Stage – Day 1

Tournytt

”En mental utmaning”

LUMINE. 156 spelare gör upp om åtråvärda platser på Europas två största tourer till nästa säsong. Men bara 25 tar sig till den största scenen.

Text: Jesper Johansson • 2019-11-17 Uppdaterad 2019-12-12

Det är inte den mest prestigefyllda tävlingen. Det är inte den med mest prispengar eller bäst startfält.
Ändå är det en några golfens absolut viktigaste rundor som just nu spelas på Lumine Resort, någon timme söder om Barcelona.
För manliga golfare från kontinenten i första hand men också andra delar av världen är veckans Q School till European Tour helt avgörande för hur kommande säsongs schema ser ut.

Tävlingen spelas över sex varv och efter fyra av dem dras en första kvalgräns.
De 70 främsta får då fortsätta och alla har säkrat fulla rättigheter på Challenge Tour till nästa säsong. De 25 bästa spelarna efter alla sex ronder får fulla rättigheter på European Tour.

Ett utdraget, dramatiskt, maraton spelas på Lumines Hills- och Lakes-banor i veckan.
Till start kommer 15 svenskar med förhoppningar att antingen ta sig ut på European Tour för första gången, eller som för bland annat Niklas Lemke och Anton Karlsson – förstärka sin spelkategori till nästa säsong.

Karlsson är efter halva tävlingen på en delad 46:e plats, totalt tre under par. Han har varit här flera gånger tidigare och enligt honom är det inte den ovanligt stora mängden golf som är problemet. Nej, snarare är det den mentala påfrestningen som kan ställa till det.
– De flesta spelarna som är här har inget problem med att spela sju varv i rad. Men det gäller att hålla i mentalt, vilket jag tror är det mest påfrestande, säger Karlsson till Svensk Golf.
– Rent fysiskt är det ju en lite jobbigare vecka än vanligt men den är också lite lugnare. Det gäller att ännu mindre än vanligt stressa upp sig för tidigt. Börjar du dåligt i två varv har du fortfarande gott om tid att ordna upp det.

En annan av de 15 svenskarna som är på plats är Jacob Glennemo. Till vardags spelar han på Challenge Tour och är här för att ta en av de 25 främsta placeringarna och få rättigheter på European Tour. Även han menar att det mentala är ett stort hinder men också de två extra ronderna.
– Det är lätt att man lägger för mycket energi de första dagarna. På inspelsvarv och träning. Men det är mycket mer än så den här veckan. Det låter lite konstigt men man ska inte försöka för mycket på träningen eller banan, utan bara gnugga på hela tiden.
– Jag är här för tredje gången. Det är lättare nu att fördela energin än det var första gången. Jag försöker inte lägga så mycket energi på resultaten oavsett vad jag gör, om det är en bogey eller birdie. Det är en lång vecka och det gäller att rikta energin åt rätt håll. Det är lätt att man tjurar ner sig om man gör ett misstag, säger Glennemo. 

Efter tre varv är Benjamin Poke och Lars Van Meijel i delad ledning, tio under par. Bäste svensk är Niklas Lemke, sex under par. Det innebär att han med halva tävlingen kvar är delad 16 på Lumine.

Här är alla svenskars resultat efter halva tävlingen:

”En mental utmaning”

Flera svenska namn ovan går i vanliga fall att läsa på Swedish Golf Tours ledartavlor runt om i landet och Norden. Att de tagit sig hit, till en tävling där tidigare European Tour-vinnare spelar, tyder på att nivån mellan stegen egentligen inte är så stor, menar Glennemo.
– Det kommer hit spelare från Swedish Golf Tour och kan hävda sig riktigt bra mot ET-spelare. Alla spelare här är nära men långt ifrån varandra, på något sätt.
– Det är lärorikt för alla spelare att vara här och se att skillnaden kanske inte är så stor egentligen. Man gör det ofta lite större än vad det är, säger Jacob Glennemo.

Utifrån känns det här som en tävling där man verkligen har mycket att både vinna och förlora?

Anton Karlsson: – Som spelare försöker man inte att se det som en så allvarlig tävling. Förhoppningsvis kommer det fler chanser. Man ska se det som att man har chansen att ta ett kort på ET eller CT. Allt handlar om att bli bättre i längden. 

Jacob Glennemo: –Sedan finns det ju en del rutinerade rävar här som kanske försöker för sista gången. Men det vet man ju inte nu när man är mitt i det.
– Om man ligger man bra till i slutet och har chans att ta sig in topp-25 har man inte så mycket man kan ändra. Det handlar fortfarande om att spela sitt eget spel. Sedan kan det kanske bli, beroende på vad som h��nder, att man får slå ett lite djärvare slag men man måste fortfarande spela sitt eget spel. Det blir sällan bra när man ska ändra något eller försöka försvara.



Text: Jesper Johansson • 2019-11-17
TournyttAnton KarlssonEuropean TourJacob GlennemoTournytt
Scroll to Top