Tournytt

Isländsk succé i ET-kvalet

Isländsk golf har fått ett uppsving under kvalet till European Tour.

Text: CM Hellsten • 2019-11-12 Uppdaterad 2019-12-12

I augusti 2018 skrev Island golfhistoria när Valdis Thora Jonsdottir, Birgir Hafthorsson, Olafia Kristinsdottir och Axel Boasson vann European Golf Team Championships på Ryder Cup- och Solheim Cup-banan Gleneagles.
Island vann den mixade lagtävlingen (foursome/slagspel) med ett slag före Storbritannien.

Island tog historiskt guld – svenskt EM-brons

Island på världsrankingen:

När steg 2 i kvalet till European Tour avgjordes i Spanien fanns fem isländska spelare med i startfältet.
Tre av dem avancerade till finalkvalet.

Gudmundur Kristjansson, som är Islands bäst rankade spelare på plats 545, slutade sjua i tävlingen på Desert Springs GC med -2 totalt och fick även med sig landsmannen Andri Björnsson som slutade elva. Amatören Runar Arnasson slutade på 52:a plats.

Världens golfbanetätaste land

Bland de totalt 80 spelare som fixade en plats i finalkvalet fanns en amatör – Bjarki Petursson.
Islänningen spurtade rejält på Club de Golf De Bonmont när han avslutade med 66-rond och blev åtta med -5 totalt.
Haraldur Magnus – som 2018 blev Islands allra första spelare i The Open – lyckades inte ta sig vidare från kvalet på Alenda.

Island är världens mest golftätaste nation. Av de 335 000 invånarna spelar 17 083 golf och de har tillgång till hela 62 golfbanor.