Ben Hogan Walking on Bridge

Tournytt

När Ben Hogan tjuvkikade och vann US Open

Att röra och fråga kostar pliktslag. Att tjuvkika kan vara vägen till en majortitel.

Jesper Johansson • 2019-11-07

Det är otillåtet att fråga en annan spelare vilken klubba de slår. Det är otillåtet att gå fram till en annans spelares bag och rota runt för att få fram svaret. Men att stå nära intill och lyssna är helt okej. Det var precis vad Ben Hogan gjorde vid ett tillfälle, vilket till slut resulterade i en majorseger. 

Regelmissen i finalkvalet: Två spelare pliktades

Året är 1953 och Ben Hogan spelar US Open på Oakmont Golf Club i staten Pennsylvania. Amerikanen spelar riktigt bra. Men på den 18:e fairwayen är tävlingen fortfarande inte avgjord. I en artikel från New York Times beskrivs den taktik som Hogan använde sig av för att lyckas bärga segern. Texas-bon spelade nämligen de avslutande 36 hålen tillsammans med Dick Metz. På det sista hålets fairway hade de båda slagit bollen i princip lika långt, även om Metz hade något längre in mot green. Ben Hogan utnyttjade situationen. Legendaren valde nämligen att knata över fairway till Metz bag för att tjuvkika på det klubbval han skulle göra.

“Betydde det någonting?” frågade repportern Arthur Daley. Ben Hogan svarade:
“Självklart spelade det roll. Om Dick skulle vara kort med en järntvåa skulle jag slå en järnetta. Och om han skulle vara lång hade jag bytt till en järntrea. Han hjälpte mig att välja klubba. Vi slog för det mesta samma klubbor men på 18:e slog han för långt.”

Dick Metz slog bollen för långt och landade i en bunker.
Ben Hogan tog en klubba mindre och avslutade majorn med en birdie. 

Det här är alltså inte ett regelbrott. Tvärtom är det något som görs än i dag på världens främsta tourer. Tiger Woods kikar ofta på sina medspelares bagar när det kommer till klubbval på par 3-hål. Även Phil Mickelson har setts kika ner i andra spelares golfbagar.

Stewart Cinks caddie skriver så här på Twitter:

“Jag har ibland gått 20-30 meter över en fairway för att kika ned i en spelares bag innan min spelare slår. Om din spelare vill veta vad den andra spelaren slår så tar du reda på det. Kalla det dumt om du så önskar men ibland är information viktigt.”


Scroll to Top