Trophee Hassan II – Day Four

Tournytt

”Speltempot inget problem om fem år”

Den ständigt heta potatisen "speltempo" kommer att ha svalnat och glömts bort inom fem år, menar Keith Pelley, chef för European Tour.

Text: Jesper Johansson • 2019-10-09 Uppdaterad 2019-12-12

European Tour meddelade i somras att de ska ta tag i problemet gällande speltempot på touren. För precis som på PGA Tour och LPGA Tour har den europeiska herrtouren kritiserats för de långa rondtiderna men till skillnad från de amerikanska tävlingsarrangörerna väljer nu ET att göra något åt saken.

I somras meddelade de att en plan skridit till handling, uppbyggd på fyra steg: Reglering, utbildning, utveckling och minskade startfält.

Nu har Keith Pelley, chef för European Tour, skrivit ner sina egna tankar gällande projektet och hur han tror att det slutar.
– Vi kommer att fortsätta välkomna teknologi, vilket har varit en viktig kugge i många initiativ vi lanserat de senaste åren. Vi gjorde så genom att testa ett tidtagarsystem under BMW PGA Championship på Wentworth i september, ackompanjerat med digitala tidtagningsklockor på utslagsplatserna, säger Pelley till European Tour.
– I alla diskussioner gällande spelhastigheten är det viktigt att vi påminns om hur stor vår spelplan är. Golf spelas på ett område stort som 88 fotbollsplaner och i de flesta tävlingarna är det 156 deltagare. Kostnaden, infrastrukturen och träffsäkerheten i mätningarna som krävs för att kunna klocka alla spelare på varje slag är för tillfället inte tillgänglig, men teknologi kommer att förändra det. Jag är övertygad om att, inom fem år, alla spelare kommer att klockas och när vi väl nått dit kommer diskussionen om långsamt spel inte längre finnas.

ET kontrollerar speltempot med GPS-sändare

Det är fortsatt oklart om experimentet på Wentworth var en succé eller inte. Men trots avsaknaden av resultat finns det inget som tyder på att planen att införa striktare hastighetsregler 2020 inte fortfarande gäller.
Som en del i projektet kommer European Tour bli snabbare på att ge långsamma spelare plikt.
Så här säger Pelley:
– Från 2020 och framåt kommer det bli ett pliktslag på spelare som har varit långsamma vid två tillfällen under en runda på European Tour och bötern kommer att bli betydligt högre för spelare som är “på klockan”.Text: Jesper Johansson • 2019-10-09
TournyttEuropean TourKeith PelleyTournytt
Scroll to Top