5de36b26539c8

ZACHRISSON: Om bollen inte vore rund

När skapades första golfbollen och varför blev det just en boll? Göran Zachrisson spekulerar i ämnet.

Text: Göran Zachrisson • 2019-09-10 Uppdaterad 2019-12-12

Åt vilket håll ska du gå, om du hamnat på sankmark, och vem ska du lita på?  Historien erbjuder många feltolkningar, något som gör historien attraktiv och spännande.

Ingen kan säkert säga när golfspelet dök upp, eller var. Det kan ha varit i Skottland, eller Holland?

I Holland ligger flera områden mot Östersjön med sanddyner, gräs och beten för får. I Holland fanns ett äldre spel kallat ”Kouffe”, där två lag om fyra personer drev en slags boll mot en kyrkport. Det vinnande laget erbjöds ett glas öl av prästen och därefter fortsatte jakten efter ännu en kyrka där törsten kunde släckas.

I Skottland spelades ”Gouffe”, vilket betyder klubba. Spelet bannlystes av parlamentet i Skottland år 1457. Hur spelet riktigt gick till, är för oss att gissa, men det var en populär sysselsättning. Skottland befann sig i krig mot England. Kriget avslutades 1502 och de som slog sina bollar utmed sanddynerna runt kusterna, fick fortsätta… dock inte på söndagarna, för kyrkan var sträng.

ZACHRISSON: Hur bra är bra?

Samtidigt hade ”Fute-ball” förbjudits, en råbarkad form av fotboll där en by försökte driva en boll över ängar, floder och höjder till torget i en annan by. Den första fotbollen var en form av krigshandling mellan två lag där de närmast obefintliga reglerna tillät lika mycket spel med händerna, som med fötterna. Antalet spelare berodde på hur stor byn var. Men golf och fotboll binds samman av en enda manick – bollen.

Var och hur de första bollarna dök upp kan vi bara ana, men det finns bevis på läderbollar till golf, som lindats runt en knytnäve av fågelfjädrar…”the feathery”. Vi tror oss också veta att de mjuka och varma sandlägen för fåren, som betade runt stränderna bildade de första bunkrarna.

Det är sannolikt, men vi talar om vad som kan ha utvecklats från åtskilliga hundra år sedan.

Golfspelet gick sin väg och växte, främst tack vare järnvägen och fotbollen hittade en väg genom rugby till att bli världens största sport tack vare tydliga regler som skrevs i slutet av 1800-talet. 

Golf och fotboll hör nära samman och det som binder dessa sporters tungviktare samman är inte bara bollen, utan också att de härstammar från samma period där de kunde söka den eviga gåtan… Bollen.

Arnold Palmer sa en gång en kväll för några år sedan medan vi smakade på ett elegant vin och han skrynklade till sitt ansikte, som gjorde honom så charmig:

”Du förstår säkert vad jag menar, men hade de där skottarna hittat på en fyrkantig boll, hade vi haft en annan och tryggare värld.”

Så sade han… och skrattade… och skrattar väl än…

PS.
Jag vill också gratulera Henrik Norlander, som kvalificerat sig till PGA Tour nästa år och jag vill tacka honom för att han flög hela vägen från USA till Sollentuna för att representera Djursholms Golfklubb i Lag-SM.

”Jag vill ge tillbaka allt jag fått från klubben” sade Henke efteråt. ”Livet är inte bara pengar”.

Henrik, om du får det knapert, hör av dig. Du är bäst.Text: Göran Zachrisson • 2019-09-10
TournyttGöran ZachrissonKrönika
Rulla till toppen