5de36b207d95d

Tournytt

Akta dig för älven

Avestas kuperade terräng frestar och förleder.

Text: Svensk Golf • 2019-09-10

PLUS & MINUS

Plus
Par 3:orna. Ett svårt och långt, ett lätt och platt, ett dramatiskt från hög höjd och ett rafflande vid älven. Kul!

Minus
Hål 13, par 4. Skevt och smalt hål som går rejält på skrå uppför och som inte påminner om något annat hål.

Vi måste ha missat en vägskylt, tänker vi och undrar varför vi står parkerade under en lift­stolpe. När vi kliver ur bilen och blickar ner mot älven förstår vi.

Vintertid svänger utförsåkare ner för branten, bromsar upp på tians fairway och ställer sig i liftkön. Sommartid parkerar vi golfare mitt i slalombacken, tar vår bag och ger oss ut i snäppet flackare, men ändock dramatisk terräng.

Avesta GK spelas i en kuperad sluttning vid Dalälven. Vissa hål ligger på gammal älvbotten vilket stundtals ger dramatiska höjdskillnader.

Här mejslade Sune Lindes arkitektpenna fram en skogs- och parkbana i början av 1960-talet. Naturen dikterade villkoren och resultatet blev en varierad bana med många doglegs som premierar positionsspel från tee till green. Att ligga på rätt sida är viktigt för att kunna ta sig an de ofta spännande greenområdena där flaggorna kan sitta retfullt till på undulerade greener.

Akta dig för älven

Första nio spelas primärt ovanför älven. Först i öppen äng och sedan i tät skog. Här fastnar vi främst för hål 2, par 5, med utslag från hög höjd. Hålet svänger sedan vänster upp mot en upphöjd green. På trean får vi första smakprovet på Avestas främsta styrka, partreorna. Trean är långt och spelas över en sänka mot en välgarderad green av bunkrar. Skogshålen som följer ger inte samma golfglädje men vi imponeras av de jämna och lättputtade vitgröegreenerna. På åttan, par 3, får vi återigen upp pulsen. Fallhöjden mot en svårprickad green är rejäl och från tee får vi en ypperlig utsikt. Utslaget tar oss ner till älvhålen och första nio avslutas med en kort och taktisk parfyra i härlig parkmiljö.

Sista nio inleds i samma parkkostym. Här imponeras vi av nästa par 3, tolvan, alldeles vid älven. Omgivningen är underbar och stillsam och det korta, roliga hålet är inspirerande. Det skeva 13:e hålet, som känns som en arkitektonisk nödlösning, tar oss upp från älven till höjden igen. Där väntar taktiska skogshål och banans starkaste parti som inleds med hål 14, par 5, genom skogen och avslutas med hål 16, också det par 5, nerför där driverentusiaster kan dra på.

När vi summerar ronden på klubbens stillsamma terrass konstaterar vi att det är lätt att bli ovän med Avestas straffande layout men att de tillfällen du lyckas känns väldigt tillfredsställande.

Thai eller fläsk?

Annorlunda golfrestaurang: Inredningen och lokalerna osar vägkrog, men terrassen som vetter ut mot övningsområdet och banan är ytterst rogivande. På menyn står en thai- och husmanskostsbuffé. Kombinationen hör inte till vanligheten, speciellt inte på golfbanor, men är uppskattad. Efter ronden tar spelarna två tallrikar var och börjar välja och vraka från kärlen fyllda med raggmunk, kyckling med cashew, stekt fläsk och strimlad biff.  Text: Svensk Golf • 2019-09-10
TournyttAvesta GKSvenska golfbanor
Scroll to Top