American Family Insurance Championship – Round Two

Tournytt

Jack kritiserar nya schemat: ”Inte bra för sporten”

18-faldige majorvinnaren Jack Nicklaus uppskattar inte PGA Tours täta schema mellan majortävlingarna.

Jesper Johansson • 2019-09-04

PGA Tour-säsongen som precis avslutades spelades med ett nytt, mer kompakt, schema.
I mars spelades Players Championship. Månaden efter Masters Tournament, i maj PGA Championship, US Open i juni och The Open i juli. Därefter var det FedExCup-slutspel innan det blev ett uppehåll inför den nya säsongens start om två veckor. 

Det täta schemat har kritiserats under året av många stora profiler. Bland annat berättade Justin Rose under The Open att han anser att majortävlingarna låg för tätt då det är svårt för spelarna att vila och förbereda sig ordentligt innan det är dags igen för en stortävling.
Dessutom ansåg han att touren glömt bort vad det är som egentligen räknas:
– 30-40 år sedan fanns inget FedEx Cup, så när man försöker jämföra karriärer, Jack mot Tiger, är det majorsegrarna som räknas. Att de tävlingarna förändras så mycket är lite speciellt, sa Rose.

Så sent som förra veckan berättade Rory McIlroy vad han tycker om schemat på PGA Tour. Nordirländaren menar att golfen borde snegla på tennisens upplägg – som har betydligt större uppehåll mellan de stora tävlingarna.
– När majortävlingarna är så tätt schemalagda är det oklart om golfsupportrarna orkar bry sig. Jag vill ha det som i tennisen. Där Australian Open spelas i januari och US Open spelas nu (slutet av augusti). Då är sporten relevant i nio månader.

Ytterligare ett stort namn har uttalat sig.

Jack Nicklaus.

18-faldige majorvinnaren uppskattar inte heller de täta intervallerna mellan majortävlingarna.
– Det jag inte gillar är att om man har en skada eller har problem i en tävling, helt plötsligt har nästa stora tävling så nära inpå. Jag tror inte det är bra för sporten att ha de stora tävlingarna under en 3,5 månadersperiod. Jag tror inte heller det är bra för de andra tävlingarna på touren.
– Spelarna måste skippa många tävlingar. Man såg det i år. De bästa spelade inte mellan majortävlingarna. Och jag tycker det är synd för touren. Jag förstår att ekonomin är viktig men inte så viktig att man förstör traditioner för tävlingar som spelats i åratal, sa Nicklaus till BBC Radio.

Kommande säsongs schema är än mer kompakt. De första tre majortävlingarna spelas precis som i år i april, maj och juni. The Open flyttas däremot fram för att göra plats åt OS som spelas 30 juli till 2 augusti. Därefter är det slutspel på PGA Tour innan det är dags för Ryder Cup i september.


Scroll to Top