5de36d9f7b7c3

Tournytt

Stenson menar allvar på Hills

Vill bocka av nästa ruta på sin "Bucket list"

Martin Strömberg • 2019-08-20

Måndag eftermiddag, tre dagar kvar till dess att första bollen slår ut i årets Scandinavian Invitation.

En spelare står och nöter puttar från olika avstånd på Hills övningsgreen.

Henrik Stenson.

När man tänker efter är det logiskt. Stenson har ett fullspäckat cv med mängder av stora segrar. Han är faktiskt en av bara tre spelare som vunnit minst en major, en WGC-tävling, Race to Dubai och FedEx-slutspelet.

De övriga är Justin Rose och Rory McIlroy.

Men Stenson saknar ju som bekant ett par titlar som jag faktiskt tror ligger typ högst upp på hans imaginära “Bucket list” och den ena kan han faktiskt pricka av den här veckan.

En seger i vår egen svenska ET-tävling.

Han har förlorat i särspel i tävlingen 2005 då Mark Hensby vann på Kungsängen efter att australiensaren rullat i en monsterputt på sista hålet.

Klicka på bilden nedan för att komma till texten i Svensk Golf från 2005.

 

Stenson menar allvar på Hills

Stenson var också nära för fem år sedan på PGA National då han avslutade med bogey på sista hålet då en birdie hade tagit honom till särspel.

Istället gick segern då till thailändaren Thongchai Jaidee.

Henrik Stenson är 43 år och har – beroende på motivation och hur väl hans kropp håller – rimlligen en handfull vettiga år kvar på topp.

När det gäller motivationen tror jag att det är just Scandinavian Invitation, majors och OS nästa år i Tokyo som driver honom allra mest.

Det är självklart att Stenson inte tackar nej till en major till eller ännu en inteckning i Race to Dubai men jag är övertygad om att OS och Scandinavian Invitation är två tävlingar som han lika gärna lägger till på meritlistan innan karriären är över.

Och varför vänta?

Att se Stenson stå och köra puttningspass tre dagar innan tävlingsstart är inte vanligt, det gör han inte ens inför Masters på Augusta. I min föreställningsvärld betyder det att han tar veckans tävling på allra största allvar och att han lägger ner så mycket tid som han bara kan för att nå bästa tänkbara resultat och det är bara seger som räknas.

Sedan att han själv på presskonferensen som vanligt baissade sin egen form och sina chanser behöver vi inte bry oss så mycket om.

Det är naturligtvis också därför han valde att hoppa av FedEx-slutspelet redan innan det startade. Han visste att det skulle krävas otroligt spel för att ens ta sig till finalen på East Lake och jag tycker att han fattade helt rätt beslut.

 

Stenson menar allvar på Hills
Stenson under tisdagens presskonferens // Foto: Martin Strömberg

Att satsa fullt ut på den här veckan och resten av säsongen på Europatouren. Med en seger och ett par bra placeringar till i exempelvis BMW PGA Championship på Wentworth kan han eventuellt till och med blanda sig i slutstriden av Race to Dubai.

Och det är klart att Stenson själv vet om att få, om ens någon, spelare kan mäta sig med hans långa spel i årets startfält av Scandinavian Invitation. 

Om han puttar och chippar bra den här veckan och spelar normalt så är det en mycket bra segerchans även om det alltid finns en möjlighet att någon annan spelare maxar sin prestation, det går aldrig att skydda sig mot och det är därför det är så oerhört svårt (läs omöjligt) att vinna en golftävling på beställning. 

Men om jag bara fick ett namn att lägga min röst på inför veckan så skulle jag inte tveka en enda sekund.

Inte efter den där måndagseftermiddagen på Hills övningsgreen.


Scroll to Top