5de36da16de71

Tournytt

27 år i Europatourens tjänst

Mikael Eriksson är en av tourens riktiga veteraner

Martin Strömberg • 2019-08-19

Jobbet som Tournament Director sköts oftast i det tysta, lite som att vara fotbollsdomare.

Och om man gjort ett bra jobb så syns eller hörs man väldigt lite.

Mikael Eriksson har förmodligen gjort ett mycket bra jobb. Annars hade hallänningen troligen inte varit kvar på sin tjänst i 27 år och sällan syns han i offentlighetens ljus.

Mycket av arbetet inför veckans Scandinavian Invitation är redan gjort. Det finns en masterplan som man vill följa men ibland gör de yttre omständigheterna att man måste vara flexibel och anpassningsbar.

– Det känns väldigt bra och spännande nu med några dagar till tävlingsstart. Tyvärr har vi fått lite för mycket regn sista veckorna men banan är betydligt grönare och i betydligt bättre kondition än förra året och greenerna är helt fantastiska, berättar Eriksson.

Vad innebär allt regn för ditt jobb den här veckan?

– Det kan vara beslut som man får ta att eventuellt spela med lägesförbättring och att minimera antalet bilar som får befinna sig ute på banan. Banpersonalen kanske inte heller kan klippa lika mycket och lika ofta som vi vill. Man kanske eventuellt får spela banan lite annorlunda.

Det är nu andra året i rad som tävlingen spelas på Hills och Mikael Eriksson och Europatouren har naturligtvis dragit lärdom av fjolåret som i stora stycken blev en stor succé.

Men det finns naturligtvis detaljer som man velat förbättra.

– Jag tycker att vi lärde oss av publikflödet och de mest intressanta hålen som vi försökt att göra ännu intressantare i år som tolvan tll exempel. Samt lite andra saker som vi tagit med oss om gör att speltempot förhoppningsvis blir lite bättre den här gången.

Man har tagit bort en bunker på fjärde hålet och delvis byggt om den greenen. Man har också byggt nya tees på hål 14 och 16 för att ge banan en bättre balans.

– Ja, 14 spelades lite för kort förra året och därför har Hills byggt en ny tee där mellan de två som användes förra året och på 16 blir hålet lite längre vilket är bra och intressant.

Man kommer också att spela första hålet något kortare för att få bättre flyt från början och Mikael Eriksson nämner åttonde hålet som ett möjligt hål att korta ett par tees under en eller ett par ronder för att ge spelarna chansen att nå på två slag.

– Jag har ett par andra ess i rockärmen som kanske kan bli aktuella men vi håller på dem lite, säger Eriksson och ler.

Det låter som att det blir en spännande vecka på Hills och för Mikael Eriksson är det naturligtvis lite extra speciellt att arbeta på hemmaplan.

– Ja, det är klart det är kul att få vara hemma på svensk mark och att Stenson och Norén kommer hem och spelar. Den svenska publiken är alltid helt fantastisk.

Mikael Eriksson gör alltså sitt 27:e år som anställd och sedan 1998 Tournament Director på Europatouren men precis som med många andra golfrelaterade jobb så blir det väldigt lite golf för Eriksson nuförtiden.

– Tyvärr blir det inte så många ronder men jag njuter av att träna golf nuförtiden och slår en hel del.

 

 

Scroll to Top