148th Open Championship – Day Three

Tournytt

Schauffele i storbråk med R&A

"Jag har blivit kallad fuskare"

Martin Strömberg • 2019-07-20

De senaste två åren inför The Open testar R&A ett urval av spelarnas drivers för att se så att de håller sig inom de mätvärden som är tillåtna, ett så kallat CT-test. Man släpper en pendel mot träffytan och mäter trampolineffekten.

Inför årets The Open gjordes inget undantag och 30 slumpmässigt utvalda spelares drivers testades. 

Förra året visade inga drivers i testet otillåtna värden men just i år berättade amerikanen Xander Schauffele att hans driver visade för höga mätvärden.

Normalt sett hålls resultatet hemliga men enligt Schauffele har R&A släppt resultatet till somliga och människor runt om kring honom har kommenterat testet.

Därför väljer han själv att berätta om hur illa han tycker att R&A skött ärendet.

– Jag har blivit kallad fuskare och jag vet att det är på skoj när det kommer från mina kollegor ansikte mot ansikte. Men när någon skriker det om mig inför 200 personer så känns det inte okej. R&A har försökt att förstöra bilden av mig genom att läcka den här informationen och det gör mig förbannad. Därför har jag heller inga problem att berätta hur detta har misskötts.

Vad Schauffele tycker om testet är att om man testar 30 drivers så borde man kunna kosta på sig att testa allihop.

– Ja, det är det enda rätta enligt mig. Jag har inget emot att lämna in min driver om den inte är tillåten men nu kan det ju vara så att 125 spelare har otillåtna drivers att spela med, det kan väl inte vara rättvist? Jag vet att flera andra klubbor var otillåtna under testet.

Från R&A:s sida menar man att 30 spelare är ett bra urval och lagom många för att hinna utföra den här processen under en tävlingsvecka, säger en talesman för R&A enligt Golf Digest.

Enligt Golf Digests källor var det ytterligare minst två märken som hade otillåtna drivers i testet.

Schauffele inledde med 74 slag med sin nya driver men efter ronder på 65 och 69 är han bland de 20 främsta inför avslutningsronden.

Så här utförs testet.

 

Scroll to Top