5de371b6a3c25

Tournytt

Hills och Landeryd lagmästare på Barsebäck

Grattis, Landeryd och Hills – svenska mästare i golf! Medan det blev odramatiskt på damsidan avgjorde östgötarna på absolut sista hålet och vann med två slag före Vasatorp.

Martin Strömberg • 2019-07-20

Upsala ledde med åtta slag före Landeryd och Karlstad, och ytterligare ett före Gävle, inför finaldagen av Lag-SM på Barsebäck GCC Masters Course. Det räckte dock inte. Orken tröt för David Nyfjäll & Co, samtidigt som både Landeryd och Vasatorp spelade upp sig. För Nyfjäll var det inte så konstigt, detta var hans 17:e rond på 14 dagar inklusive inspelningsronder på lag-EM.

Landeryd och Vasatorp gick tre respektive fem under totalt i de fyra singlarna på lördagen, medan Upsala gick nio över och slutade fem slag från guldet. Det har man inte råd med om man vill ta guld i Lag-SM.

– Uppenbarligen inte, och lite besviken får jag ändå säga att jag är. Vi spelade så bra vi kunde, men det räckte inte. Vi kommer tillbaka. Kan vi bara lära oss spela singel på Masters Course, vår akilleshäl de senaste fyra åren, kommer det att bli bra, säger David Nyfjäll, guldmedaljör i lag-EM förra lördagen och nu bronsmedaljör i Lag-SM.

Den 20-årige upplänningen har gått 23 under på de sex möjliga ronderna på Barsebäck vilket är bäst i fältet. 

I augusti väntar andra året på college Nortwesthern University i Illinois – samma college som Luke Donald en gång representerade.

Henric Sturehed, Landeryd, var givetvis nöjd med SM-guldet – det första sedan 2016 då han också var med i laget. Nu spelade han i sista boll med bland andra David Nyfjäll.

– Jag fick veta på sista hålet att jag kunde göra bogey för att vinna, och jag gjorde par. Det är kul att vinna SM-guld – att vinna som ett lag. Alla runt laget har haft en betydande roll i den här segern. Kul också för Landeryd Golfklubb som satsar på junior och elit, säger Sturehed direkt efter att han signerat sitt scorekort för 70 slag, tre under par på Masters Course.

Silvret i Lag-SM gick till Vasatorp och bronset till Upsala.

På damsidan var det inte lika dramatiskt. Hills GK från Göteborg gick ut i en ledning sista dagen med 14 slag tillgodo på AIK Golf och ytterligare ett slag till Ljunghusen. Med Linda Wessberg, Beatrice Wallin, Amanda Linnér och Sofie Bringner i singlarna kändes det aldrig riktigt spännande. Linda Wessberg förklarar varför Hills damer tar sitt fjärde raka SM-guld:

– Vi har ett bra lag, fullt med landslagsspelare och dessutom Sofie (Bringner) som just blivit proffs. Vi är bra vänner även på sidan av banan och umgås med varandra. Vad jag bidrar med? Kanske lite erfarenhet, säger Linda Wessberg – till vardags på Europatouren  –  blygsamt efter en avslutande rond på par.

 

Ljunghusen knep med sig silvret hem till Falsterbo-näset, bland annat efter en kanonrond av Emma Henriksson, 64 slag (-7) – en Henriksson som egentligen slutat tävla. Ringenäs tog brons med bland andra Europatourspelaren Julia Engström och EM-guldmedaljören Ingrid Lindblad i laget.

Lämna damernas Lag-SM för nerflyttning till division 1 får S:t Arild, Upsala, Lidingö och Täby göra. Klara för uppflyttning är i skrivande stund Österåker och Gävle (norra). Spelet i division 1 damer södra pågår.  

Lämna herrarnas Lag-SM får Ljunghusen, Onsjö, Eslöv, Skaftö och Högbo göra. Marcus Kinhults 16 under par för veckan räckte inte att hålla Skaftö kvar – liksom inte heller lillasyster Fridas goda råd på bagen eller EM-bronsmedaljören (lag, pojkar) Algot Kleéns fina vecka (-14).

Uppflyttade från division 1 herrar blir Halmstad, Kårsta, Skinnarebo, Lidingö och Hagge.

Scroll to Top