148th Open Championship – Previews

Tournytt

JOHANSSON: Låt den strategiska folkfesten börja!

PORTRUSH. Trots att själva majorn inte börjat är årets mästerskap redan en publiksuccé. Nu återstår det bara att se vem som står för festens underhållning, skriver Jesper Johansson.

Svensk Golf • 2019-07-17
JOHANSSON: Låt den strategiska folkfesten börja!

För första gången i The Opens historia fanns det ett begränsat antal biljetter till majortävlingen.
Historiskt har man kunnat ta sig till golfbanan och köpa en biljett i dörren för att sedan se golf i världsklass. Det var inte möjligt i år.

På grund av Royal Portrushs snåriga och smala layout finns det inte några speciellt stora ytor för publiken att röra sig på när de ska följa sina favoritspelare. Därför valde R&A att sätta ett publiktak på ungefär 40 000 biljetter per tävlingsdag. Hur så många människor ska få plats mellan de vackra golfhålen är fullständigt obegripligt. Men resultatet lär bli ett festande folkhav. 

För första gången sedan 1951 spelas The Open i Nordirland. “The Troubles”, som mångåriga konflikten mellan nordirländska katoliker och protestanter kallas, gjorde att det inte var säkert nog att spela på den här sidan Irländska sjön. Men sedan konflikten upphört har man nu valt att åter ta in Royal Portrush i rotationen – ett beslut som befolkningen här längtat efter.

Redan ett år innan mästerskapet var biljetterna slut till speldagarna och vart man än går får man frågor om man har en biljett över. Hemmaspelaren Rory McIlroy menar att det här är det största evenemanget som skett i Nordirland på evigheter och det är häftigt att se en hel nation göra allt i sin makt för att det här ska bli en tävling världen sent ska glömma.

Men vad blir det för underhållning på festen då? Strategisk, enligt spelarna.

De inledande dagarna av årets Open Championship bjöd på strålande sol, 20 grader och en lätt bris. Helt optimalt golfväder, med andra ord. Lagom till dagen före tävlingen var vädret något helt annat.

Enorma mängder regn och starka vindar gör att inspelsvarven knappt längre räknas – då banan spelas på ett helt annat sätt nu. Enligt prognosen är det just regn och rusk som väntar under tävlingen och min känsla är att det inte är den vackraste golfen som segrar, utan den mest effektiva.

Hålet som kan avgöra The Open

Jag pratade med Alex Norén om golfbanan. Enligt honom liknar den Le Golf National, där French Open spelas och Ryder Cup avgjordes i höstas. Enligt svensken kan man inte bomba med drivern överallt utan måste istället se till att befinna sig på rätt ställen för att därefter ta nästa strategiska beslut.
– Alla par 4-hål är som två par 3-hål kan man säga. Från tee har man en liten plats att träffa på fairway för att ha bästa chans att nå green. Sedan är det därifrån ytterligare ett par 3 in mot green, sa Norén.

Henrik Stenson säger något liknande. Han menar att man på många håll absolut inte får slå drives, utan snarare måste placera bollen på rätt ställen.
– Det är aldrig lätt om du inte är på fairway. Men att spela från ruffen är verkligen inte rätt melodi här. På några av hålen har man lite längre slag in mot green men jag har ju hellre ett andraslag än letar efter bollen i ormbunkarna.

Norén har hittat glädjen igen


Stenson: ”Absolut vill jag ha en-två klubbors vind”

Den tighta golfbanan och de små ytorna som man måste träffa gör att det inte givet är en fördel att slå långt på den här golfbanan. Precision och bollkontroll kommer vara viktigast i vinden. Därför tror jag att spelare med en bättre bollträff har en fördel i veckan. Håll ett extra öga på spelare som Xander Schauffele, Francesco Molinari, Jon Rahm och – förstås – Henrik Stenson.

Självklart vill jag att någon av de tre svenskarna ska vinna veckans major.
Men om det nu inte sker ställer jag mig gärna någonstans mitt i den stora publikmassan som omringar den vackra golfbanan och sjunger med i hyllningarna till Rory McIlroy – spelaren alla 237 500 personer som gästar The Open vill ska vinna.

Om han lyckas vinna skulle det inte bara bli en folkfest här på Nordirland, 21 juli skulle bli en nationell helgdag.

Följ Jesper Johansson på Twitter!Scroll to Top