148th Open Championship – Previews

Tournytt

Woods: ”En konst att spela linksgolf”

PORTRUSH. Trots att Tiger Woods redan vunnit en majorseger sedan sin senaste comeback menar han att The Open är den han har störst chans att vinna.

Jesper Johansson • 2019-07-16

2018 slutade Tiger Woods delad sexa i The Open. Det var första gången sedan han var tillbaka från skada som han hade en chans att vinna en major.
Så här med ett års perspektiv menar han att det var ett bevis för honom själv att han återigen kunde delta i majors och faktiskt vinna.

Den gången gick det inte hela vägen. Men några månader senare vann han Tour Championship på East Lake och tog sin första seger sedan 2013.
Och i april vann han The Masters, hans 15:e majorseger i karriären.
– Det var viktigt att vara i den positionen igen som jag var i The Open. Det var första gången på länge som jag hade en segerchans i en major. På Augusta fick jag ihop allting, sa Tiger Woods under sin presskonferens inför den 148:e upplagan av The Open.

Starttider första ronden av The Open


Så sänds The Open på Royal Portrush

Under Tiger Woods comeback-år berättade han att The Open var den major han har störst chans att vinna. Nu vann han The Masters under våren men menar trots det att linksgolfen är den som passar bäst för äldre spelare.
– De här banorna går att spela trots att man saknar lite längd. Tyvärr känner jag att jag blivit äldre och orkar inte riktigt spela på samma sätt men det går att vinna The Open, se bara vad Tom Watson gjorde, sa Woods och syftade på veteranens andraplats i The Open 2009 efter att ha förlorat ett särspel mot Stewart cink. Tom Watson var då 59 år gammal.

Royal Portrush är inte en överdrivet lång golfbana. Istället är en ren bollträff viktigare, samt kontroll på bollflykten. Det gör att amerikanen menar att han har en chans att vinna i veckan. Faktum är att alla spelare har en chans att vinna, enligt Tiger Woods.
– Om vi tittar på PGA Championship i år. Den banan var uppsatt så att de långtslående hade en fördel. The Open är uppsatt för alla. Den här typen av golfbana öppnar upp fältet. Det är extremt viktigt att förstå hur man spelar med marken här.
– Det är en konst att spela linksgolf. Ett slag på 135 meter är inte alltid samma klubba. Det kan var så att man slår en kortare klubba som sedan rullar in. Eller så är det väldigt mycket motvind och man måste ta en klubba extra.  

Tippa The Open – vinn tre dussin Pro V1-bollar

Just vinden är en avgörande faktor i The Open-sammanhang. Och under de inledande dagarna av årets majorvecka på Nordirland har det blåst en lätt bris, något som enligt prognosen ska förändras lagom till tävlingen startar. Tiger Woods menar att det kräver lite extrajobb.
– Jag har sett nog för att inse att jag måste plugga på hur jag ska spela den här banan med vind. Joe LaCava (Tiger Woods caddie) har varit här vid flera tillfällen och sett banan i olika förhållanden så han har lite bättre koll.

Oavsett vind eller inte. Tiger Woods första intryck av Royal Portrush är tydliga. Han gillar det han ser:
– Det här är en underbar golfbana. Den kan spelas på så många olika sätt och allt beror på vinden och vad den gör. Skillnaden mellan den här layouten och de flesta andra banorna är att bollen ofta rullar av greenen. Det här är en otrolig plats.

Tre tidiga intryck från Royal Portrush

Men även om de yttre förhållandena under veckan innebär vindstilla och strålande sol är inte allt i Tiger Woods golfliv lika härligt för tillfället. Under presskonferensen meddelade han att det fortfarande finns en hel del förbättringspotential i sitt egna spel.
– Spelet är inte där jag vill ha det. Min känsla runt greenerna är inte som den ska och jag behöver kunna forma slagen bättre. Framför allt när det börjar blåsa mer. Men jag hade ett bra pass på rangen i dag och ska ha det i morgon också. Förhoppningsvis räcker det, sa Woods. 

Tiger Woods spelar de första två varven tillsammans med Matt Wallace och Patrick Reed. De inleder tävlingen 16.10 (svensk tid) på torsdag.


Scroll to Top