Beer toast

Tournytt

Klubben vill servera alkohol redan på morgonen – får avslag

Det är mindre än fyra mil mellan Allerum Golfklubb och Woodlands Country Club. På den korta distansen korsar man en kommungräns och möts av olika syn på alkoholservering till frukost.

Jesper Johansson • 2019-07-04

Starköl till frukost? Inte så länge Helsingborgs stad får bestämma. Allerum Golfklubb har ansökt om tillstånd att servera alkoholhaltig dryck innan 11.00 men det avslogs. Till Helsingborgs Dagblad säger klubbens verksamhetschef, Pelle Weimenhög, att det skadar klubbens ekonomi.
– Vi tappar marknadsandelar. Många vill ha en rejäl frukost och kan man inte få en öl till frukosten så väljer man en annan bana, säger han till HD.

Årets golfklubb i Sverige 2019 har utsetts

Huvudregeln när serveringstillstånd beviljas är att man får servera alkohol vid 11.00 men det är möjligt att göra undantag. Ett sådant speciellt tillstånd har tilldelats Woodlands Country Club i närheten av Örkelljunga. Klubben har många danska gäster som gärna ville ha en stärkande dryck redan innan golfrundan och Örkelljunga kommuns socialnämnd tillät detta vid 2010.

Anledningen till att Helsingborgs stad inte tillät en frukostöl på Allerum Golfklubb är att alkohollagen är restriktiv och att politikerna inte får ta hänsyn till ekonomiska aspekter. Tillstånds- och föreningsutskottet har nekat tillstånd till servering av alkohol på morgonen tidigare.
– Vi har ju varit konsekventa och sagt nej till detta. Ekonomin har ingen betydelse, utan det är faran kring alkoholen som man ska ta hänsyn till, säger Samuel Lilja (M) till Helsingborgs Dagblad.

Pelle Weimenhög menar å andra sidan att restaurangen ligger långt från annan bebyggelse och att han riskerar att gå miste om intäkter då det finns andra golfanläggningar som kan servera alkohol till frukost.
– Vi ser grupper som åker med buss hemifrån klockan 7 på morgonen och som vill ha en heldag här och vid 9-tiden vill de ha en öl till frukosten, säger klubbens verksamhetschef.


Scroll to Top