The Open Qualifying Series – Rocket Mortgage Classic

Tournytt

Så kan norske supertalangen ta ett kort på PGA Tour

Viktor Hovland hoppas kunna spela sig in på PGA Tour genom sponsorinbjudningar. För att lyckas måste han spela fin golf kommande månad.

Jesper Johansson • 2019-07-01

Det är inte lätt att ta sig in på PGA Tour. Fråga bara monstertalangen Viktor Hovland.
Norrmannen, som vann US Amateur 2018 och blev utsedd till en av college bästa spelare samma säsong, har precis inlett sin professionella karriär efter att ha valt att lämna livet som amatör efter US Open på Pebble Beach.

Norske stjärnskottet: ”Sverige får hela tiden fram nya spelare”

Talangen har chansen att gå direkt in på PGA Tour om han lyckas samla in tillräckligt många FedExCup-poäng på de sju tävlingarna han är tillåten att bjudas in i under säsongen.

För att säkra kortet krävs 266 FedExCup-poäng på de sju starter han kan få som en inbjuden spelare. Efter två tävlingar har han fem starter kvar och en hel del poäng att spela ihop.

För under Travelers Championship blev det endast 6 FedEx Cup-poäng efter sin delade 54:e plats.
Desto mer fick han i helgen.

Under söndagen sköt 21-åringen en 64:a på Detroit Golf Club, vilket genererade i en delad 13:e plats. Det gav honom 56 poäng på den amerikanska tourens ranking. Det innebär att Hovland nu har totalt 62 FedExCup-poäng och på fem tävlingar behöver ytterligare 204.

För att lyckas med det behöver alltså Hovland 40,8 poäng i snitt sina kommande fem starter. Antal poäng skiftar något beroende på startfält men om man använder sig av Rocket Mortgage Classic, som hade ett relativt svagt startfält, som exempel fick de som slutade delad 21:a 37 poäng.

Norrman slog Nicklaus rekord

Tävlingarna Viktor Hovland måste prestera i

4-7 juli: 3M Open, Minnesota.
11-14 juli: John Deere Classic, Illinois.
18-21 juli: Barbasol Championship, Kentucky.
25-28 juli: Barracuda Championship, Nevada.
1-4 augusti: Wyndham Championship, North Carolina.

Det är svårt att få ett kort genom sponsorinbjudningar, med andra ord. Som tur är för Viktor Hovland finns det andra möjligheter att ta sig in på den amerikanska touren.

Om han lyckas bli en av de 200 bästa spelarna på FedExCup, vilket historiskt krävt ungefär 90 poäng, får Hovland en plats i Korn Ferry Tours finalkval. Efter tre finaltävlingar får de 25 bästa spelarna ett kort till PGA Tour.
– Jag tänker bara på att spela så bra jag kan, men det vore förstås skönt att spela så bra att jag har någon slags status nästa år och inte är arbetslös. Jag har som mål nu att bara skaffa en arbetsplats så jag vet vad jag ska göra de kommande månaderna, sa Hovland efter Rocket Mortgage Classic.


Scroll to Top