Ricoh Women’s British Open – Final Qualifying

Kinhult inför tävlingen på hemmaplan: ”Siktar mot toppen”

Frida Kinhult är världens näst bästa amatör. I veckan tampas hon med proffsen på LETAS. På hemmabanan Skaftö Golfklubb ska nämligen Sveriges största damtävling spelas i veckan.

Text: Jesper Johansson • 2019-06-11 Uppdaterad 2019-12-12

På Skaftö utanför Lysekil ska det i veckan spelas högklassig golf. Den andra upplagan av Skaftö Open spelas och tävlingen har sedan 2018 vuxit rejält. Då tillhörde tävlingen endast Swedish Golf Tour. I år är den en del av LETAS, Ladies European Tours underkategori. Det långsiktiga målet är Ladies European Tour men i år vill man skapa en så härlig tävling som möjligt. Dels för deltagarna men också öns invånare.

Årets största damtävling på Kinhults hemmabana

En av deltagarna i tävlingen har också vuxit upp på ön – Frida Kinhult.
Efter ett succéår på college i USA har hon nu tagit sig tillbaka till hemmabanan för att delta i veckans tävling.
– Det är stort att ha tävlingen på hemmaplan. Jag ser verkligen fram emot att komma hem och spela framför alla man känner, säger Kinhult till svenskgolf.se/wp.

Hur kommer banan stå sig för tourgolf?
– Den är väldigt kort. Från back tee spelas den 4 800 meter. Men å andra sidan ligger hålen mellan klippor och vissa hål är extremt smala. Jag, som är uppvuxen på Skaftö, tycker ju förstås inte det. Inte heller att greenerna är små. Men när man kommer till en annan bana känns det alltid större. Det kan skapa lite problem för de andra spelarna. 

Reine Patriksson är initiativtagare till tävlingen. Han har, enligt Frida Kinhult, fungerat som en ”extrapappa” till henne och hennes bror, Marcus Kinhult. Och det är ett hårt arbete som lagts ner för att göra tävlingen till en folkfest.
– Vid hål 15 har man byggt stora läktare och där kommer det finnas en storbildsskärm så att man kan se utslaget. Sedan sitter man vid greenen och där ska man kunna äta en hamburgare och dricka något gott. Det kommer bli en folkfest, säger Kinhult.

Vad har du för mål i tävlingen?
– Jag siktar mot toppen. Jag har nytta av att vara hemmaspelare. Jag vet var man ska vara och inte vara. Vissa hål kan man slå en drive på men det kan vara bättre med en järnsjua. 

Tävlingen spelas 13–15 juni.

Frida Kinhult är en kommande gäst i Svensk Golf Podcast.Text: Jesper Johansson • 2019-06-11
TournyttFrida KinhultLETASSkaftö GKTournytt
Rulla till toppen