Tournytt

JOHANSSON: De vinner veckans lagtävling – baserat på sin inmarschlåt

Pat Perez i morgonrock. CT Pan på jumboplats och en vinnande duo. Allt det här förutspår Jesper Johansson utefter deras låtval.

Jesper Johansson • 2019-04-24

Veckans tävling på PGA Tour, Zurich Classic I New Orleans, är tourens enda lagtävling. Fyra svenskar kommer till start. Jonas Blixt spelar med Cameron Smith som han vann tävlingen tillsammans med för två år sedan.

Formatet i Zurich Classic tillåter en lite mer avslappnad attityd. Spelarna får bland annat välja en låt som spelas när de går till första tee. Nu är några lags musikval officiella och utifrån det har jag nu utsett ett lag som kommer tjäna så mycket på sin inmarschlåt att de vinner veckans PGA Tour-tävling.

Stenson får ny lagkamrat efter Rose

Men först måste vi fastslå vad som gör en bra inmarschlåt och jag har kommit fram till tre olika teorier som ger önskad effekt.

Hockey-teorin

För att spelare ska bli extra engagerade och intresserade kan en ”hockey-låt” vara att föredra. En intensiv låt som är skapad för att höja pulsen. Den ultimata hockey-låten, Sandstorm med Darude, finns tyvärr inte representerade på första tee i veckans tävling men liknande musik kan vi höra från bland annat lag Stenson-McDowell som inleder sin tävling ackompanjerad av Aviciis Wake Me Up.

Rocky-teorin

Om man inte vill ha en hetsig hockeylåt bör man snegla åt boxningen. När de går in mot ringen brukar de vanligtvis välja en mäktig låt med en episk känsla och det här ska framkalla en odödlighet, en oövervinnerlighet. Det självklara exemplet är förstås Rockys klassiska trumpetsignatur. Men även hiphop och rock kan platsa i den här kategorin.

Lagsammanhållnings-teorin

Flera lag har valt musik baserat på att de faktiskt är ett lag. I den individuella sporten golf är det få veckor per år som golfarna får spela tillsammans med någon annan och det här kan vara en vägvinnande metod för att bli starkare. En väl vald låt kan innebära att ett plus ett blir tre.

Så. Med de här tre teorierna i åtanke.

Här är topp-3 i årets Zurich Classic.

Plats 3. Jason Dufner och Pat Perez

Duon har valt låten ”2019” med Bazanji och den här är en modern fullträff enligt Rocky-teorin. En nedsläckt arena, några få ljuskäglor på Jason Dufner och Pat Perez i varsin morgonrock – på väg mot ringen (eller första tee). Wow.

Plats 2. Jon Rahm och Ryan Palmer samt Shawn Stefani och Bill Haas

På en delad andraplats kommer de två lagen som valt ”Enter Sandman” med Metallica. Låten är perfekt inför en tekning i slutperioden men fungerar också utmärkt när en boxare ska ta sig in mot ringen. Det största problemet med det här låtvalet är väl att Jon Rahm riskerar att tappa fattningen fullständigt på grund av övertaggning och därmed slå sin drive 330 meter för att sedan kasta klubban ytterligare några meter.

Plats 1. Kevin Streelman och Vaughn Taylor

Med låten ”Lean on Me” av Bill Withers kommer duon att slå ut med ett inre lugn. Musiken fungerar kanske inte enligt hockey-teorin men visst kan man tänka sig höra den här låten under en inmarsch till boxningsringen? Och den är definitivt en fullträff enligt lagsammanhållnings-teorin. En enkel seger till lag Streelman-Taylor.

På sistaplats: Michael Kim och CT Pan samt Joel Dahmen och Brandon Harkins

Baby Shark med Pinkfong. Noll harmoni i bollarna och fullständig katastrof ur ett energiperspektiv. Trots att Pan vann förra veckan är det tyvärr kört nu när PGA Tour tagit sig till sitt nästa stopp.

Här kan du se alla offentliga inmarschlåtar.


Scroll to Top