Viktor Hovland, Norges förste spelare i The Masters, imponerar i debuten. //Foto: Christer Höglund

Tournytt

Nordens nästa storstjärna?

AUGUSTA. Förste norrman i The Masters någonsin – amatören Viktor Hovland imponerar i debuten på Augusta.

Text: Olof Åsgård • 2019-04-13 Uppdaterad 2019-12-12
Nordens nästa storstjärna?

Det har gått 30 år sedan den förste svensken spelade i The Masters på Augusta National. Christian Härdin vann British Amateur vilket gav honom en biljett till The Masters och Augusta National året efter.

Härdin hade 85 slag både torsdag och fredag och missade kvalgränsen.

Härdin var 25 år och amatör. Och sedan dess har ytterligare 16 svenskar spelat The Masters.

I år gör förste norrmannen debut i The Masters, 21-årige Viktor Hovland.

Han tog sig hit genom att vinna US Amateur förra året.

Efter tre dagars spel ligger han två under par och är bäste amatör i tävlingen. På plats utstrålar han självsäkerhet och lugn. Och av det spel jag sett av honom är det bara bärbagen som skiljer honom från de andra i fältet. Spelet ser stabilt och imponerande ut.

Historien om Viktor Hovland tog fart på riktigt 2013 när han spelade European Boys Team Championship i Skottland.

På plats fanns även Oklahoma State Universitys golfcoach Alan Bratton som blev intresserad av den 15-årige norrmannen innanför repen och tänkte att honom vill jag knyta till laget.

– Jag såg något speciellt i honom och blev så imponerad över hur han omfamnade pressen han spelade under. Han till och med växte ju mer press det blev, säger Bratton till Norskgolf.no.

Nu är Viktor Hovland också en tongivande spelare i det framgångsrika collegelaget på Oklahoma State University som fostrat spelare som Rickie Fowler och Alex Norén. Och under Masters-veckan är coachen Alan Bratton dessutom caddie åt Hovland.

På 2000-talet har bara två amatörspelare slutat under par totalt i The Masters. Ryan Moore 2005 och Hideki Matsuyama 2011, båda ett under totalt.

Ryan Moore delar också bästa resultat för en amatör under 2000-talet, delad 13:e, tillsammans med Casey Wittenberg.

Viktor Hovland är för närvarande delad 32:a och imponerar med sitt spel. Han såg lugn och beslutsam ut innanför repen idag och han har en bra och småkaxig inställning. Han sa tidigare i veckan att han har spelet för att vinna och trots att han är omgiven av storstjärnor på banan och rangen låter han sig inte skrämmas. Efter sin 71-rond idag var han missnöjd med vissa delar av spelet men på det stora hela nöjd.

– Några bra och några dåliga slag. Jag var inte tillräckligt konsekvent för att skjuta lågt. Det vore underbart att vinna silvermedaljen (pris till bästa amatör) men självklart hade det varit bättre att vinna den gröna kavajen men det är osannolikt att göra som amatör och förstagångsspelare.

Av de fyra amatörer som klarade kvalgränsen ligger alla inom fyra slag inför finalronden.

 



Text: Olof Åsgård • 2019-04-13
TournyttUS MastersViktor Hovland
Scroll to Top