5de3e72c63c6f

Tournytt

Talangens resa: Från grönt kort till 5,3 i handicap på 1,5 år

I augusti 2017 tog Anton Möllerfors sitt gröna kort. 1,5 år senare har han handicap 5,3. I år har han redan hunnit göra hole-in-one. 15-åringen berättar nu hur det egentligen gått till.

Text: Jesper Johansson • 2019-03-19 Uppdaterad 2019-12-12

I augusti 2017 tog Anton Möllerfors sina första staplande steg som golfare. Han och en vän tog grönt kort och det blev starten på en hisnande resa ned mot ett handicap strax över fem. Som 14-åring inledde han sin karriär och nu, inte ens 16 år gammal, har Möllerfors tagit en plats i Visby GK:s elitlag, gjort sin första hole-in-one och fått hjälp av Alex Norén.

Anledningen till att han började spela var att en vän som under sommaren är bosatt på Öland ville det. Kompisen ville ha en spelkamrat till nästa sommar.
– Den hösten hann jag spela tio rundor med min farfar för att få ett officiellt handicap. Jag kom ner till 31,5, berättar Möllerfors. 

Sedan inleddes vintersäsongen och perioden som bäddade för en enastående säsong 2018.
Möllerfors fick tillgång till Visby Golfklubbs studio och tränade där under helgerna. Från tidigt på morgonen till eftermiddagarna stod han och slog boll efter boll, antingen in i en duk eller ut på rangen när vädret tillät. För att veta vad han skulle förbättra tog han hjälp av Youtube.
– Jag tränade 4-5 timmar per dag under helgerna. Jag tittade på allt som fanns på Youtube och man kan väl säga att det var via de filmerna jag lärde mig spela golf. Jag tränade till en början på att vara jämn med järnklubborna, att få in i muskelminnet hur jag skulle göra.
– Sedan satte jag upp mål för mig själv att ena helgen träna på att slå en draw och andra helgen en fade. Jag filmade min sving och kollade att det såg bra ut.

Talangens resa: Från grönt kort till 5,3 i handicap på 1,5 år
Anton Möllerfors är 15 år gammal och har redan kommit väldigt långt i sin golfkarriär.
Foto: Mats Hemlin
Talangens resa: Från grönt kort till 5,3 i handicap på 1,5 år
I Visby GK:s studio tillbringade Anton Möllerfors många timmar för att lära sig sporten.
Foto: Mats Hemlin

Efter en minst sagt seriös period av vinterträning för någon som spelat tio golfrundor i sitt liv var det så äntligen dags för spel ute på en bana. Till en början var spelet, trots alla träningstimmar, rostigt – men det släppte och nötandet visade sig på scorekortet. Lagom till midsommar hade Anton Möllerfors ett handicap strax över 11.
– Jag sommarjobbade på klubben och efter att jag jobbat stannade jag och tränade eller spelade. Målet var från början att ha under 15 i handicap efter sommaren, men jag nådde det tidigare än så.
– Det gjorde att jag satte upp ett nytt mål, att ha ett handicap under 10. Det lyckades jag med bara några veckor senare. 

Ingenting verkar vara för svårt för Anton Möllerfors. Talangen summerade till slut sitt första hela golfår med handicap 6,5.
– Jag har inte stött på någon barriär längs vägen egentligen. Jag låg väl kvar på min handicap runt 11-12 i några rundor men jag spelade inom buffertzonen sedan gick det nedåt igen.

Här är superguiden till golfens Gotland

Ny vinter och nya träningstimmar. Kyla och regn gjorde det dock lite svårare att ta sig ut till rangen på Kronholmen. Men med fler träningstimmar blev det till slut dags att starta upp säsongen 2019. Och inledningen blev riktigt bra.

Under sin första fulla runda för året gick Anton Möllerfors runt på 78 slag, vilket innebar ytterligare en handicapsänkning. Med det i ryggen fick det bli ytterligare nio hål efter lunch.
– Det kändes riktigt bra första rundan. Jag gjorde två birdies och några bogeys men överlag kändes det bra. Efter lunch kände vi att vi inte var så trötta så vi gick ut för att spela nio hål till. Då gick det ännu bättre, säger Möllerfors och förklarar:
– Jag förstod knappt själv vad som hände. Allt var på plats. När jag klev upp på femte hålet gjorde jag min första hole-in-one. Den känslan var obeskrivlig. 

Talangens resa: Från grönt kort till 5,3 i handicap på 1,5 år
Möllerfors har högt uppsatta mål. Foto: Mats Hemlin

Trots att det står mars på kalendern har Anton Möllerfors redan startat sitt andra fulla golfår och han har gjort det på bästa sätt. Hole-in-one under första golfdagen och dessutom nytt handicap. Nu har 15-åringen 5,3.
Slutmålet för Möllerfors är att spela med proffsen. Vägen dit går genom ännu mer träning och till året ska han också försöka tävla mer.
– I år ska jag verkligen tävla mer. Jag måste få upp tävlingskänslan och “komma in i zonen”. I elitlaget har min tränare sagt att jag ska spela mer stora tävlingar här på ön. Det kan vara DM, KM och andra Open-tävlingar. Om jag lyckas bra i dem kan jag få en fast plats i laget. 

1 200 kvadratmeter stor puttingbana byggs vid klubbhuset

Trots att Möllerfors ännu inte fyllt 16 år är målen högt uppsatta och inget ska stå i hans väg. Ambitionsnivån är hög och det är något han sett hos sin stora förebild, Alex Norén. Den svenska storstjärnan spelar på sommaren på samma klubb och Möllerfors berättar om hur han i somras fick en lektion av världens högst rankade svensk.
– Han är verkligen jättetrevlig. Vi stod och tränade när han kom fram och frågade om han fick stå intill oss, vilket han såklart fick göra. Sedan hjälpte han mig och instruerade vad jag ska göra och tänka på när jag ska chippa.
– Alex Norén vill vara världens bästa golfare. Han tränar stenhårt och gör allt han kan för att nå dit. Det gör honom till min favorit. Han har den där drivkraften för att lyckas och bli bäst, förklarar Möllerfors – som med samma ord kanske kan beskrivas av någon annan junior om några år, då han själv spelar på touren.Text: Jesper Johansson • 2019-03-19
TournyttVisby GK
Scroll to Top