5de3efdcd553f

Här är årets majorbanor – och så kan du spela dem

Nytt år och nya majortävlingar. Men tävlingsplatserna känner vi igen. Här är årets majorbanor!

Text: Jesper Johansson • 2019-01-14 Uppdaterad 2019-12-12

Ett nytt år innebär att vi har nya majortävlingar att se fram emot. Som vanligt inleds året med Masters Torunament på Augusta National men nytt för i år är att PGA Championship spelas i maj istället för augusti, då tävlingen spelats tidigare.

Förutom Augusta National, som alltid är spelplats för The Masters, är det en hel del högoktaniga golfbanor i årets upplaga av majortävlingarna PGA Championship, US Open och The Open. Vi har sammanställt lite information om samtliga spelplatser – och hur du kan spela dem!

 

Här är årets majorbanor – och så kan du spela dem
Getty images

ANA Inspiration

Mission Hills Country Club

Årets första major spelas i Kalifornien i början av april och regerande mästare är Pernilla Lindberg. Svenskan vann efter ett åtta hål långt särspel. I början av april ska hon försvara sin titel på klassiska banan.

Datum: 4–7 april.
Spelplats: Mission Hills Country Club, Kalifornien.
Kan man spela banan?

Nej. Mission Hills Country Club är en privat anläggning och därför kan man inte spela på banan där ANA Inspiration avgörs.

Här är årets majorbanor – och så kan du spela dem
Getty images

The Masters

Augusta National Golf Club

Den här klassiska golfbanan har varit värd för The Masters sedan början av 30-talet då Bobby Jones bjöd in sina vänner till en tävling han kallade, just det, Masters. Regerande mästare är Patrick Reed och till årets upplaga kommer en viss Tiger Woods spela. Han är redan nu en av favoriterna att vinna.

Datum: 11–14 april.
Spelaplats: Augusta National Golf Club, Augusta, Georgia.
Kan man spela banan?

Nej. Så länge du inte är tjenis med Bill Gates, Condoleezza Rice eller någon annan av de 300 medlemmarna kommer du ha svårt att få en starttid på den här klassiska golfbanan. Den finns dock digitalt i vissa TV-spel, om det nu är en tröst.

Här är årets majorbanor – och så kan du spela dem
Getty images

PGA Championship

Bethpage Black

På Long Island är Bethpage Black belägen. Banan är en av fem som finns på området och klubben startade 1936. US Open spelades på banan 2002 och 2009. Då spelades majortävlingarna i juni. Nu ska banan vara mästerskapsredo en månad tidigare.

Datum: 16–19 maj.
Spelplats: Bethpage State Park, Black Course. Long Island, New York.
Kan man spela banan?

Ja! Banan ägs av kommunen och är öppen för alla. För att spela 18 hål en lördag måste man betala 150 dollar, ungefär 1 350 kronor. På vardagar är det ungefär 200 kronor billigare. Om man spelar efter lunch, med risken att de sista hålen är något mörka, kan det bli ett pris så lågt som 78 dollar på vardagar, 700 kronor.

U.S. Women’s Open

Country Club of Charleston

Årets U.S. Women’s Open spelas på Country Club of Charleton i South Carolina. Klubben är en av USA:s äldsta och redan 1739 ska golfklubbor från Skottland skickats över Atlanten. 1786 ska klubben ha startats. Banan har varit värd för flera stora tävlingar men 2019 är första gången en majortävling spelas på klubben.

Datum: 30 maj–2 juni.
Spelplats: Country Club of Charleston, South Carolina.
Kan man spela banan?

Nej. Precis som Mission Hills är klubben privat och det är svårt att få en starttid.

Här är årets majorbanor – och så kan du spela dem
Getty images

US Open

Pebble Beach Golf Links

Den klassiska banan är belägen i Monterey Peninsula på USA:s västkust och med magiska vyer ut över Stilla havet har spelarna här en rejäl utmaning framför sig. US Open har spelats på banan vid fem tidigare tillfällen. Senast var 2010 då Graeme McDowell vann.

Datum: 13–16 juni.
Spelplats: Pebble Beach Golf Links, Monterrey, Kalifornien.
Kan man spela banan?

Ja! Men du måste ha med dig den stora plånboken. För en starttid måste du betala 565 dollar om du inte är boende på resorten, ganska precis 5 000 kronor. Om du är boende på anläggningen får du ungefär 450 kronor rabatt, men ha då i åtanke att en natt på den vackra platsen kostar minst 790 dollar, 7 000 kronor, per natt…

Här är årets majorbanor – och så kan du spela dem
Getty images

KPMG Women’s PGA Championship

Hazeltine National Golf Club

Klassiska Hazeltine i Minnesota står som värd för Damernas PGA Championship. Banan har varit värd för flera majors genom åren. Bland annat har damernas US Open avgjort här både 1966 och 1977. 2016 spelades här Ryder Cup.

Datum: 19-23 juni.
Spelplats: Hazeltine National Golf Club, Minnesota.
Kan man spela banan?

Nej. Även den här banan är privatägd.

Här är årets majorbanor – och så kan du spela dem
Getty images

The Open

Royal Portrush Golf Club

För första gången på över 70 år ska The Open spelas i Nordirland. 1951 stod banan värd för mästerskapet och då vann engelsmannen Max Faulkner. Stor hemmafavorit är förstås Rory McIlroy. Så här säger han till The Opens hemsida om banan:
– Royal Portrush är e nav mina absoluta favoritbanor. Det kommer vara en fantastisk mästerskapsbana och jag ser verkligen frma emot tävlingen.

Datum: 18–21 juli.
Spelplats: Royal Portrush, Nordirland.
Kan man spela banan?

Absolut! Men se till att inte vara där under juni eller början av juli då banan stängs för att preparera inför The Open. 25 juli öppnas banan igen för greenfee-gäster och kostnaden är 205 pund för en runda, ungefär 2 300 kronor.

Evian Championship

Evian Resort Golf Club

Evian Championship flyttar i år från att vara en hösttävling till att spelas under sommaren. Förhoppningen är att vädret ska vara bättre då det ofta blivit förseningar på grund av regn och rusk. Den vackra banan i Frankrike är, precis som Augusta National för The Masters, alltid värd för majortävlingen. Anna Nordqvist vann här 2017. Angela Stanford är regerande mästare.

Datum: 25–28 juli.
Spelplats: Evian Resort Golf Club, Frankrike.

Kan man spela banan?

Japp! Under högsäsong kostar det 115 euro, ungefär 1 200 kronor, att spela. Men besöker man banan i mars eller november kostar det inte mer än 60 euro, 615 kronor.

Här är årets majorbanor – och så kan du spela dem
Getty images

AIG Women’s British Open

Woburn Golf Club

I år kommer en major spelas på Woburn då Women’s British Open avgörs på en av klubbens tre golfbanor – Marquess Course. Mellan 1984 och 2016 har här tio dammajors avgjorts. Regerande mästare är Georgia Hall.

Datum: 1–4 augusti.
Spelplats: Woburn Golf Club.
Kan man spela banan?

Ja. Sommargreenfee på banan är 169 pund, 1 950 kronor. Om du spelar under vintermånaderna kostar det endast 135 pund, 1 550 kronor.Text: Jesper Johansson • 2019-01-14
TournyttTournytt
Rulla till toppen