Tournytt

”Vi har en lååång natt framför oss”

Cameron Smith försvarade sin titel i Australian PGA Championship.

Av Daniel Eriksson • 2018-12-02

Frågan: Vad är det sista du vill göra när du går ut i tre slags ledning inför finalrundan av hemmamästerskapen och har fältets högst rankade spelare i hasorna?

Svaret: Trycka utslaget så mycket vänster att du får droppa bollen för ospelbart läge.

Det var just precis vad som inträffade för titelförsvararen Cameron Smith och jagande Marc Leishman var inte sen att utnyttja läget. Så fort 21:an på världsrankingen fick vittring på blod högg han som en utsvulten varg och efter fyra birdies och fem par de första nio hålen var rollerna ombytta med Leishman i två slags ledning.

”Vi har en lååång natt framför oss”

– Jag förväntade mig att Leish skulle explodera ur startblocken och börja rundan starkt, det kom inte som någon överraskning direkt. Det är alltid svårt att tävla mot en kompis och försöka vinna en golftävling på köpet. Även om vi var motståndare idag så är jag övertygad om att vi kommer ta en öl ihop i jul och vara bra kompisar igen. 

Men skam den som ger sig. Smith vägrade räcka över trofén han haft i sin ägo det senaste året lättvindigt och en snygg fyrametare höger-vänster på 13:e hålet gjorde att momentumet i ledarbollen svängde tillbaka på nytt. Rutinerade Leishman trodde själv att han lyckats rädda par på 14:e, men en retlig 360 i hålkanten gjorde ställningen lika.


Den yngre av de två surfade vidare på framgångsvågen och tog ytterligare ett slag vardera på sin landsman på de två efterföljande hålen, en ledning som han sedan bergsäkert höll hela vägen in i mål. Segern innebar den andra segern på Europatouren på sina 20 starter så här långt i karriären. 

Smith vann hemmamästerskapet

– Mitt spel har utvecklats enormt det sista året. Målet är att ta mig in bland de 20 bästa på Europatouren under 2019 och sätta mig i situationer där jag är med i segerdiskussionen inför söndagarnas spel. Men nu har vi först och främst en lååång natt framför oss…”


Leishman var trots besvikelsen stor i nederlagets stund. 

– Cam gjorde flera birdies i otroligt viktiga lägen, så all cred till honom. Det är klart att jag är besviken eftersom jag hade ett bra läge efter nio hål, men jag är samtidigt glad för min kompis skull. Vi hade en kul match mot varandra där ute idag.

”Vi har en lååång natt framför oss”

Scroll to Top