4th hole Whistling Straits Golf Course

Tournytt

Harrington menar att kommande RC-bana passar Europa

Padraig Harrington är en av förhandsfavoriterna till att bli kapten för Ryder Cup 2020. Nu har han uttalat sig om tävlingen och anser att Europa har en fördel – trots bortaplan.

Text: Jesper Johansson • 2018-11-01 Uppdaterad 2019-12-12

Padraig Harrington är förhandsfavorit till rollen som Europas Ryder Cup-kapten till matchen 2020.

Justin Rose har i veckan sagt att han anser att det är Harringtons tur och att hans meritlista borde vara anledning nog till att irländaren ska få äran att leda de regerande mästarna.

Rose om näste Ryder Cup-kapten: "Det är hans tur nu"

Om han blir kapten eller inte vet vi först i december. Men redan nu har Harrington uttalat sig om tävlingen på Whistling Straits. Han menar att den banan inte är en fördel för amerikanerna, utan snarare för de regerande mästarna.

Som en av vice-kaptenerna i årets batalj menar han att de visste tydligt vad taktiken skulle vara för att Europa skulle kunna vinna.
– Vi visste innan Frankrike att om vi kunde göra par till något väldigt värdefullt skulle Europa ha en fördel. Det visade sig vara rätt, sa Harirngton inför veckans Turkish Airlines Open. 

Europa vann Ryder Cup!

När USA vann på Hazeltine 2016 menar Harrington att taktiken var exakt likadan – fast tvärtom. Banan var väldigt enkelt uppsatt.
– De hade någon statistiskt kunnig som kom in och sa ‘vi gör mer birdies än européerna. Vi gör det här till en birdiefest och vi kommer vinna’. 

Sagt och gjort. USA vann den matchen med 17–11.

TV: ”Det finns en morgondag som Ryder Cup-vinnare – eller inte…”

Men de här anpassade banorna kan få ett slut redan 2020. För Padraig Harrington menar att Whistling Straits har en “europeisk stil”.
– Det är bara att inse, om vi skulle spela på Riviera i Los Angeles, skulle det bli väldigt svårt för européerna att vinna. Den typen av golfbana är typisk amerikansk.
– Det finns väldigt många typer av banor i USA men om de vill vinna på hemmaplan borde de spela på Hazeltine varje gång.

Men 2020 spelas alltså tävlingen på Whistling Straits, en bana som inte har en typisk amerikansk stil. Efter den tävlingen kommer dock flera tävlingar i rad ha en karaktär som gynnar hemmalaget. Det här anses av en del vara ett växande problem och ett förslag om att en neutral instans ska vara med och ta fram banorna för att öka dramatiken. Harrington tror att en sådan utveckling är oundviklig.
– Jag tror inte det kommer hända så snart, men till slut kommer det ske om det här fortsätter. Att vi vinner i Europa och de vinner i USA, sa Harrington.



Text: Jesper Johansson • 2018-11-01
TournyttPadraig HarringtonRyder CupTournytt
Scroll to Top