5de3f7c76ac8d

Tournytt

Från grönt kort till 23,3 i handicap – på fem rundor

Inte ens en månad har passerat sedan Fredrik Harai tog upp golfen. Ändå är han redan nere på 23,3 i handicap.

Text: Jesper Johansson • 2018-10-23 Uppdaterad 2019-12-12

Söndagen 30 september 2018 inledde Fredrik Harai sin golfkarriär.
Efter fem rundor hade han tagit sig ned till 23,2 i handicap.

Men den snabba resan nedåt i handicapsystemet skulle kanske inte kunnat börja alls om det inte vore för en snäll pro på Oskarshamns Golfklubb.

Klubbens sista grönt kort-kurs hade nämligen redan varit och därför skulle Harai behöva vänta till våren för att få göra sin debut på golfbanan. Men med lovord från sin svärfar fick Fredrik Harai till slut spela en runda med Oskarshamns pro för att på så sätt ta det gröna kortet.

Han lyckades direkt.
– Jag hade slagit lite på rangen innan och gått en korthålsbana för att testa. Stig (svärfar) sa att jag gjort det jättebra och jag fick försöka fixa kortet med en tränare. Vi gick igenom alla delar av spelet och jag fick mitt gröna kort på första försöket, säger Harai till svenskgolf.se/wp.

Den bortglömda kusten

Sedan dess har det gått spikrakt nedåt i handicaptabellen. Efter fem spelade rundor har Harai nu alltså 23,3 i handicap. En del av framgången kan komma ifrån hans förflutna. Under alla år har Harai nämligen spelat hockey, innebandy, tennis och inte minst fotboll.
– Jag har spelat fotboll på väldigt hög nivå och tränat två gånger per dag, sex dagar i veckan, från 14-årsåldern. Jag har alltid velat börja spela golf men det har liksom inte blivit av. 

Nu har du börjat. Tycker du det är kul?
– Jag ångrar att jag inte börjat tidigare! Jag är så glad att min svärfar tog med mig ut på banan. Jag testade en gång och sedan blev jag fast. Det är så jäkla kul. 

Med 23,3 i handicap efter fem spelade rundor finns det förstås mycket potential hos Fredrik Harai, som nu funderar på vad kommande säsongs målsättning ska bli.
– Jag hade som mål att nå 25 i handicap nästa år. Men nu är jag redan förbi det så det målet måste revideras.
– Jag vet inte riktigt vad som är rimligt. Men 14 i handicap ska jag väl försöka ta mig ned till. 

Vilka är dina styrkor i spelet?
– Jag har fått bra kontroll på drivern från början och slår långt och rakt.

Och svagheter?
– Puttningen! Det ser så lätt ut men det är verkligen svårt. Sedan har jag lite problem i bunkern. Det känns som att bollen kommer ut åt rätt håll varannan gång ungefär, säger Harai.



Text: Jesper Johansson • 2018-10-23
TournyttOskarshamns GK
Scroll to Top