2018 Ryder Cup – Afternoon Foursome Matches

Tournytt

Nya turer angående greenböckerna

I somras meddelade USGA och R&A att greenböcker i stort sett skulle förbjudas. Men nu backar organisationerna och gör istället om hj��lpmedlet.

Jesper Johansson • 2018-10-16

Efter en sex veckor lång period då USGA och R&A mottagit kommentarer och åsikter från proffs och amatörer har ett nytt beslut tagits angående hjälpmedel av greenläsning.

Under måndagen meddelade de två stora organisationerna att begränsningar kommer ske på storleken och skalan av greenböckerna, alltså där spelarna kan se en greens lutningar.

Golfare kommer att få fortsätta använda sig av greenläsningsböcker från och med 2019. Men i de nya böckerna får skalan inte vara mer än 95 millimeter per 4,5 meter. Dessutom får böckerna inte vara större än att de passar i en bakficka.

USGA och R&A meddlar också att förstoringsglas inte får användas för att kunna se små pilar och förändringar på en karta över en green.

Domen: DeChambeaus kompass är fusk

Vad innebär det här i praktiken då?
Egentligen inte mer än att greenläsningsböckerna inte blir lika precisa och att man snarare får en stor bild av lutningen och inte varje decimeters variation på greenerna. 

USGA och R&A kommer fortsatt tillåta handskrivna anteckningar över greenlut så länge de är skrivna av caddien eller spelaren.

I de nya direktiven kommer också ett tidigare förbud som innebar att greenlutningar under 4 procent inte fick skrivas ner – inte längre gälla.

Regeln kommer att träda i kraft från och med 1 januari 2019.


Scroll to Top