Jean Van de Velde

Tournytt

KRÖNIKA: Alla kan bli en ”Van de Velde-light” den här veckan

Carnousties tuffa avslutning har redan börjat bita ifrån.

Text: Olof Åsgård • 2018-07-19 Uppdaterad 2019-12-12
KRÖNIKA: Alla kan bli en ”Van de Velde-light” den här veckan

Vi minns bilderna som vore det igår. Fransmannen Jean Van de Velde rullar upp sina byxor, klättrar ner för stenväggen och vadar ut i Barry Burn. Hans dråpliga trippelbogey och barfotashowen på Carnousties 18:e hål 1999 har blivit en symbol för hur man sumpar en major.

Att tappa fem slag mot par på Carnousties fyra sista hål när man spelar sitt allra första mästerskapsvarv i The Open Championship var såklart en besvikelse för Marcus Kinhult på torsdagen.
Fram till dess hade han bra häng på toppen.
– Jag hade en mindre bra finish och var väl en Van de Velde-light idag, konstaterade Marcus Kinhult när han mötte media efter ronden.

Men Kinhults tappade slag ska absolut inte ses som tecken på orutin. Nej, det är bara att konstatera att Carnousties avslutningshål tillhör några av världens absolut tuffaste och att de kommer sluka bollar och slag den här veckan.

Idag var Marcus Kinhult en av de som föll offer. Imorgon kan det bli hans spelpartner och mästerskapets ledare efter första dagens spel, Kevin Kisner.

Här går ingen säker.

Scoringstatistik, The Open Championship på Carnoustie 2007:

15, par 4: 4,35 slag i snitt. Rank: 3.
16, par 3: 3,31. Rank: 6. (svåraste par 3:an)
17, par 4: 4.17. Rank: 9.
18, par 4: 4.61. Rank: 1.

Torsdagens rond:

15: 4,18. Rank: 9.
16: 3,46. Rank: 1.
17: 4,32. Rank: 3.
18: 4,31 Rank: 4.

För när vi studerar första dagens scorer kan vi snabbt konstatera att avslutningen på Carnoustie är stentuff. För de allra flesta.

Världsettan Dustin Johnson gick fyra över par sista fyra hålen idag. Regerande The Open-mästaren Jordan Spieth likaså. Precis som Rafa Cabrera Bello efter en trippelbogey på 16. Phil Mickelson gjorde som Kinhult, dubbelbogey på hål 16.

När Tom Watson vann på Carnoustie 1975 gjorde han inte par en enda gång på det 16:e. Men lyckades ändå gå nio under par och vinna.

Att Kinhult är debutant i The Open såg varken jag eller resten av publiken några tecken på under torsdagen. Han var väldigt fokuserad och tog kloka beslut. Han slog bra från tee och placerade sig ofta i en mycket bättre position på fairway än ledaren Kevin Kisner som med sina 22 puttar (!) visade att det går att bemästra monstret på Carnoustie utan att lyckas särskilt bra i det långa spelet.

Tung avslutning för Kinhult

Kisner får hoppas att den goda puttningen håller i sig och även om han var en av få som lyckades gå under par sista fyra hålen idag (–1) kan verkligheten bli en annan ju längre in i tävlingen vi kommer.

Det brukar bli så.

Senast The Open spelades på Carnoustie 2007 spurtade den slutliga segraren Padraig Harrington och argentinaren Andres Romero mot mållinjen och The Claret Jug på söndagen. 

Romero spelade bort sig med en dubbel på 17 och en bogey på 18. Harrington slog två bollar i vattnet på 18:e men lyckades till slut rulla i en putt för dubbelbogey.
Harringtons räddning var att Sergio Garcia, som gick ut i ledning sista dagen, även han snubblade på slutet och tappade två slag efter bogey på 15 och 18.
Det hela fick avgöras i särspel där Harrington vann med två slag. Han avslutade (så klart) med en bogey på 18.

Efter dagens rond jämförde sig Marcus Kinhult ironiskt med Jean Van de Velde. Men Kinhults, Jordan Spieths, Dustin Johnsons och Phil Mickelsons avslutningshål visar bara vad ärrade Carnoustiegolfare fått lära sig sedan långt tillbaka – Carnousties avslutningshål är ingen lek. Särskilt inte för de som försöker vinna The Open.



Text: Olof Åsgård • 2018-07-19
TournyttCarnoustieJean van de VeldeThe OpenTournytt
Scroll to Top