5de405913754d

Scottish Open: Dantorp jagar segern – och en plats i The Open!

Först föll banrekordet för en skotte, och en kort stund senare blev det en japan som tog över rekordet efter att ha "sniffat" på en 59-runda.

Text: Michael Åhman • 2018-07-13 Uppdaterad 2019-12-12

Den 41-årige engelsmannen Robert Rock hade redan bokat in sig att åka till Carnoustie nästa vecka – för att arbeta som coach vid The Open Championship.

Nu verkar det som att han får ta med sig klubborna.

Efter två imponerande dagar (64 + 63 slag) leder han Scottish Open och ligger därmed bra till för att knipa en av ”fribiljetterna” till The Open.

De tre bästa spelarna i Skottland – bland de som inte redan var inbjudna – får nämligen en sen invit till The Open.

– Min sving kändes inte så bra i dag men ändå fick jag en bättre score. När jag klarar det så väcks ett hopp inför fortsättningen, säger Rock till europeantour.com.

Men samma möjlighet finns givetvis även för skåningen Jens Dantorp, som följde upp gårdagens 64-runda med 65 slag. Han är därmed delad tvåa efter två dagars spel – två slag efter ledande Rock – och med en god möjlighet att inte bara vinna, utan även få en biljett till The Open.

Vill det sig riktigt väl kan kvintetten Henrik Stenson, Alex Norén, Alexander Björk, Marcus Kinhult och Jonas Blixt på sällskap av en sjätte svensk på Carnoustie.

Jens delar just nu andraplatsen med Tyrrell Hatton som svarade för den här finkänsliga insatsen:

Alexander Björk fortsätter sitt strålande spel på Europatouren. Med dagens 64 slag klättrade han rejält på scoreboard och är nu delad sexa, fyra slag från ledningen.

I vindens frånvaro kunde Gullane GC inte riktigt stå pall mot fältet.

Det började med att skotten Connor Syme, som fyllde 23 år i onsdags och är nykomling på Europatouren, chockade alla genom att sätta nytt banrekord: 62 slag.

Men han fick inte behålla rekordet särskilt länge:

39-årige japanen Hideto Tanihara inledde i ett våldsamt tempo: Efter elva hål var han åtta (!) under par för dagen och alla på och runt banan började vädra historia: Skulle han bli den förste någonsin att skjuta en 59-runda på Europatouren?

Svaret blev nej. Tonihara, som har 14 segrar på Japan-touren, fick nöja sig med ”bara” en birdie till, 61 slag – och nytt banrekord.

Snyggt scorekort i alla fall:

Scottish Open: Dantorp jagar segern – och en plats i The Open!

Både Joakim Lagergren och Robert Karlsson hade en jobbigare andradag. Båda ligger nu på -4, vilket var precis vad som krävdes för att säkra spel under helgen.

Peter Hanson hamnade tyvärr på fel sida strecket, precis som Jonas Blixt, fjolårsvinnaren Rafa Cabrera Bello och Phil Mickelson.

Ställningen i toppen av Scottish Open efter två dagar:

Scottish Open: Dantorp jagar segern – och en plats i The Open!

Text: Michael Åhman • 2018-07-13
TournyttEuropean TourJens DantorpTournytt
Rulla till toppen