5de40da21864f

Tournytt

Svensson: ”Jag kommer hem jäkligt tränad”

Landslagsspelaren Marcus Svensson är tillbaka i Sverige efter sitt första år på college. Och han är spelsugen inför Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open på Swedish Golf Tour.

Text: Bo Steffensen • 2018-05-15

Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open

När: 17–19 maj.
Var: Fjällbacka GK.
Hur: 156 spelare. 54 håls slagspel, kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
Prispengar: 400 000 kr. Plus 10 000 kr extra till den spelare som har lägst enskild rond och till första spelaren som gör HIO. 
Segrare 2017: Elias Bertheussen, Norge.

Swedish Golf Tour, för herrar, tjuvstartade med Winter Series på Lumine i Spanien i slutet av februari.
Denna veckan drar touren – som består av 15 tävlingar – igång på hemmaplan och återigen är det Fjällbacka GK som står för premiären med Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open, 17–19 maj.

En intressant spelare i startfältet är Marcus Svensson från Halmstad. 20-åringen, som hade en juniorkarriär där det mesta “gick på räls”, är hemma i Sverige över sommaren efter sitt första år på college.
Och hittills har vistelsen i USA, som han säger, varit en annorlunda och lärorik erfarenhet.
– Jo, det har varit både bra och dåliga grejer. Jag trivs kanon med platsen jag är på, med mitt lag och mina coacher och har kommit in i det nu, men jag har inte spelat och det var kanske inte riktigt vad jag hade planerat. Jag har helt enkelt inte kvalat in i laget, säger Marcus Svensson.

2015 vann Marcus Svensson, som andre svensk, British Boys (den förste som lyckades med det var Oscar Bergqvist).
2016 gjorde han debut i Nordea Masters på Bro Hof, och klarade kvalgränsen. Det året var han också med i Europas lag i Junior Ryder Cup.

Han har varit med i pojklandslaget i tre år, tillhör nu herrlandslaget och är en av Sveriges mest lovande spelare. Så hade han också många collegeerbjudanden. Det blev Auburn University i Alabama. I augusti förra året bar det iväg.

Följ svenska proffstouren i SGT-bloggen

Universitetsgolfen delas in i två säsonger, höst och vår. Sex spelare får representera skolan när det är tävling.
– Vi är tolv spelare i laget och de har lite annorlunda system. De kör enbart på kval och det kvittar egentligen vad du gjort innan eller hur bra du spelat året före som inte har med college att göra. Kvalar man inte in i den första tävlingen för året så är det extremt svårt att ta sig in, säger Marcus Svensson som inte fick spelet att stämma hundraprocentigt den första tiden.

Något som fick betydelse för resten av läsåret.
– Det är kval inför varje tävling vi spelar. Det funkar som ett PGA-toursystem vilket innebär att när man spelar kval med hela laget får man ett visst antal poäng om man vinner och när man spelar tävlingen sedan får man ett visst antal poäng beroende på vilken plats man kommer på. De som blir topp tre blir automatiskt uttagna och resten tas ut efter hur de spelat i kvalet.

Svensson: ”Jag kommer hem jäkligt tränad”

Så det är svårt att klättra på den interna rankingen?
– Precis. Kommer man inte med i första tävlingen och laget spelar bra så är det svårt att byta ut ett vinnande lag. Laget har vunnit sex av nio spelande tävlingar så vi har varit väldigt vassa. I början spelade jag ganska dåligt. Jag var inte riktigt säker på hur det skulle funka, hur jag skulle använda coacherna och så vidare. Jag lärde mig extremt mycket om mig själv första halvåret. Jag har alltid varit van hemifrån att jag har min tränare som tittar av mig två gånger i veckan och ger konstant feedback men nu hamnade man lite på egna fötter. Det var egentligen ganska bra, i slutet har jag spelat rätt bra men inte tillräckligt för att ta någons plats.

Marcus Svensson är spelsugen, han behöver tävla och tänker därför spela så mycket han kan på Swedish Golf Tour under sommaren.
– Jag kommer hem jäkligt tränad kan jag ju tala om. Där har jag inte lagt för lite timmar i alla fall. Egentligen börjar jag ju min säsong nu medan andra som spelat mycket på college kanske tar det lite lugnt. Så jag kör SGT som huvudtour i år.

18-miljonersvilla till salu vid svenska banan

Vad säger du om Fjällbacka, du spelade SGT där för två år sedan?
– Det är en bana som passar mig bra. Den är lite känd för att vara lite regnig och blåsig. Jag tycker det är en ganska rättvis bana rent ballstriker-mässigt. Slår du bollen bra och håller dig i spel så får du dina chanser. De sista fem hålen är lite tajta, de är de svåraste. Man kan gotta sig från nian till fjorton, sedan får man ta tag i det igen. Ha ha.

Tycker du att du står dig väl på SGT?
– Det tycker jag absolut. Jag kör ju SGT det här året som om jag skulle varit proffs för att testa av schemat inför framtiden, om tre år när jag är klar med college. Självförtroendemässigt skulle jag egentligen behöva några bra scorer. Får man det så kommer man igång ganska fort. Tävla varje vecka är stor skillnad jämfört med att bara träna.

Skulle du säga att du är en bättre spelare nu än när du åkte till USA?
– Ja, det skulle jag. Absolut. Framför allt mentalt. Jag tror att jag växt mest mentalt sedan jag kom dit. Jag har haft ganska mycket flyt under hela min juniorkarriär, inte haft några svackor egentligen. Att få en liten down nu gör att man tänker till. När man spelar bra så tror jag inte man lär sig så mycket egentligen. Det är när man spelar dåligt som man tänker till och optimerar sig själv, säger Marcus Svensson.

Svensk Golf besöker: Fjällbacka GK


Text: Bo Steffensen • 2018-05-15
TournyttFjällbacka GKMarcus SvenssonSwedish Golf Tour
Scroll to Top