Farmers Insurance Open – Final Round

Tournytt

Statistiken visar: Det är inte puttningen som avgör

"Drive for show – putt for dough". Eller hur är det egentligen? Statistik visar att det inte alls är på greenerna som de flesta tävlingarna avgörs.

Text: Jesper Johansson • 2018-05-07 Uppdaterad 2019-12-12

En klassisk golfklyscha är att tävlingar avgörs på greenerna och att det är puttningen som visar om en golfare är bra eller inte.
En studie från 2014 visar att så inte är fallet.

Ekonomiprofessorn Mark Broadie på Columbia University lanserade en bok det året och visade med hjälp av statistik att de flesta golftävlingarna avgörs fram till greenerna – och inte på dem.

Svensk Golf podcast: Så sparar du fem till nio slag

I sin bok skapade Brodie ett statistiskt underlag han kallar PCV (Putting’s Contribution to Victory). För att få fram den siffran dividerar man en spelares antal puttar under veckan med hans shots gained-statistik fram till greenerna. Shots Gained är ett statistiskt mått som visar hur många slag en spelare tjänat gentemot fältet i en viss tävling. Statistiken kan specificeras men i Mark Broadies kalkyl är det samtliga slag från tee till green som är inräknade.

Med den kalkylen påvisar den amerikanske professorn att vinnarna på PGA Tour från 2004 till 2012 tjänade 3,7 slag per runda från tee till green och 1,3 slag på greenerna. Enligt GolfWeek innebär det att 35 procent av alla segrar på PGA Tour vanns på greenerna och att 65 procent avgjordes under spelet fram till det kortast klippta gräset.

Men stämmer den statistiken än i dag?
GolfWeek har tagit fram siffror från PGA Tours tävlingar i år och visst stämmer det:

Statistiken visar: Det är inte puttningen som avgör
Statistik från GolfWeek.

Under 14 tävlingar som använt statstiktjänsten GolfLink visar det sig att bara tre av tävlingarna vunnits på greenerna.

Patton Kizzire vann Sony Open på Hawaii med hjälp av fin puttning, Phil Mickelson vann WGC-Mexico Championship på greenerna och Rory McIlroys fina puttingvecka under Arnold Palmer Invitational är de tre tillfällena då spelet på greenerna avgjorde.

De resterande elva tävlingarna avgjordes under spelet fram till green.

Enligt PGA Tours hemsida har 21 procent av alla segrar från 2004 till nu avgjorts med bättre puttning än alla andra. De resterande 79 procenten har vunnits med fantastiskt spel från tee till green.

För att vinna måste man givetvis putta bra. Men en bra bollträff räcker långt. För att ha chansen att göra birdies måste man vara i spel hela vägen dit.


Text: Jesper Johansson • 2018-05-07
TournyttTournytt
Scroll to Top