Tournytt

STRÖMBERG: Ska vi få en svensk drömhelg igen?

Stensons nya strategi fungerar

Av Martin Strömberg • 2018-04-07
STRÖMBERG: Ska vi få en svensk drömhelg igen?

Två dagar är spelade av årets första herrmajor och vilken helg vi har att se fram mot.

Glädjande nog har vi svenskar fortfarande chansen att få tre raka majorsegrar efter Pernilla Lindbergs fantastisk seger i ANA i måndags och Anna Nordqvists i Evian förra hösten.

Henrik Stenson skuggar täten på Augusta och frågan är om jag någonsin sett honom så harmonisk på den mytomspunna banans ännu mer mytomspunna greener.

Stenson är ensam trea på fem under och det är hans klart bästa placering efter halva Masters hittills under karriärens tretton starter.

Under tredje ronden kommer Stenson att spela med Rory McIlroy och det blir en riktig höjdare.

Strategin som han berättat om med lite fler drives och därmed lite kortare klubbor in har väl fungerat relativt bra. Han har hållit sig undan större problem från tee, träffat många greener och chippat och puttat riktigt bra. Starkt att rulla i två bra puttar på 14 och 17 och göra säkert par på sista när tröttheten börjar komma smygande och det är lätt att släppa iväg ett slag eller två.

När han missade lite på tian och tolvan så tog han medicinen och accepterade bogeys utan att riskera dubblar.

Och kanske viktigast av allt; han skrattar och ler och har inte ens visat en tendens till att tappa vare sig humör eller fokus, han ser taggad ut.

Och att han trots allt var lite frustrerad efter andraronden på 70 slag är bara ett sundhetstecken, en del av hans personlighet att hela tiden prestera och att aldrig vara hundra procent nöjd då det finns slag kvar ute på banan. 

Bra, det är den sinnesstämningen han ska ha, nöjda golfspelare är mätta golfspelare.

Nu är det ju lite spelare runt Stenson i resultatlistan som vill vara med och leka.

Framför sig har han Ryder Cup-antagonisten Patrick Reed på nio under par och australiern Marc Leishman, som besegrade Stenson i en minnesvärd duell i Nedbank Challenge 2015, på sju under par.

Inga duvungar på något vis men ingen av dem har vunnit någon major och personligen har jag svårt att se Reed eller Leishman hålla undan här, även om de har gjort bra majorresultat tidigare. Jag kan inte basera det på mer än en känsla då Augusta har en historia av att då och då fostra f��rstagångssegrare, men med spelare som McIlroy, Spieth, Thomas, Dustin och Stenson närmast bakom sig känns någon av dessa mer trolig.

Det äldre gardet med Phil Mickelson och Tiger Woods får finna sig i att spela andrafiolen så här långt. Phil är 14 slag bakom Reed och Tiger 13 slag efter. Det krävs stor magi av någon av dessa herrar för att de ska ha något som helst med någon grön kavaj att göra på söndag eftermiddag.

Det ska visserligen komma in regn, kyla och lite vind under lördagseftermiddagen och det kan möjligen gynna spelare som går ut tidigt.

Tyvärr blev det bara två ronder för Alex Norén och det var möjligen lite oväntat men Augusta är en bana där man blir hårt straffad om man vill forcera, vilket jag tror Alex försökte göra. Han har gjort fina resultat och hade kanske förväntningar att fortsätta den trenden och när det rann iväg något slag är det jobbigt att försöka tvinga fram birdies. Jag är dock övertygad om att Alex har spelet för att konkurrera på Augusta, det handlar om att komma rätt på det och ju fler ronder han spelar här desto starkare blir han.

Det ska bli oerhört spännande att följa Stensons helg och kan han hålla huvudet kallt, puttern het och undvika trubbel så har han precis lika goda möjligheter som de andra i toppen. 

Och skulle han fixa en svensk trippel så vore det något för historieböckerna på allvar.

 

 

Scroll to Top