Jon Rahm slår ut på femte hålet på Royal Birkdale. Tolv hål senare skulle han hamna i regeldiskussion igen. // Foto: Gregory Shamus/Getty Images

Tournytt

Rahms bogey blev en birdie

Domarna friade spanjoren efter ronden

Text: Michael Åhman • 2017-07-21 Uppdaterad 2019-12-12

Stjärnskottet Jon Rahm var ännu en gång inblandad i en regeltvist under sin första rond i The Open.

Och precis som vid Irish Open – som han vann – kom han undan bestraffning. Den gången på Irland blev han friad av domarna från att inte ha återplacerat sin boll helt korrekt inför en putt.

Den här gången handlade det om en taggig slingerväxt.

Rahms boll hamnade i ruffen på det 17:e hålet (se klippet nedan). Rahm flyttade på något som han trodde var ett löst föremål och som låg i närheten av bollen. Det visade sig vara en meterlång, taggig slingerväxt. Då klev hans spelpartner Lee Westwood in i handlingen och kallade på domare.

– Jag berättade vad som hänt. Olycklig nog var det bara jag som såg vad som hänt, det fanns inga kameror i närheten. Den låg inte i min linje, och inte heller i mitt svingspår. Den skulle inte störa mig ändå, förklarade Rahm efteråt.

Men domaren dömde honom till två slags plikt. Rahm gjorde ett bra (och något turligt) inspel och efter två puttar trodde han att han gjort en bogey på par 5-hålet.

Men i efterhand ändrades domslutet: Bogeyn blev en birdie.

– Domarna sa att det var ett gränsfall. Jag försökte bara beskriva vad som hänt så ärligt och detaljerat som möjligt. Jag hade accepterat ett annat domslut – de kan reglerna bättre än någon av oss (spelare).

Rahm slutade första dagen på -1 och är definitivt kvar i matchen.


Text: Michael Åhman • 2017-07-21
TournyttJon RahmRoyal BirkdaleThe Open
Scroll to Top