U.S. Open – Round One

Tournytt

KRÖNIKA: Fiaskon finns inte i golf

Vi summerar säsonger och karriärer – inte enstaka tävlingar

Text: Martin Strömberg • 2017-06-17 Uppdaterad 2017-06-17

Tre av fyra svenskar är borta redan halvvägs i årets upplaga av US Open.

De två största hoppen, Henrik Stenson och Alex Norén, rankade sexa respektive åtta i världen, lyckades inte alls på årets ganska snälla bana Erin Hills, utan landade på tre och sex över par efter 36 hål.

Istället får vi hoppas på David Lingmerth som spurtade in på delad 24:e plats halvvägs efter fyra birdies sista nio.

Produktionen gav oss annars inte alltför mycket blågult att titta på inledningsvis.

Vi fick se Stensons utslag på hans sista hål, det nionde, men i övrigt var det helt befriat från bilder på den svenska världssexan. 

Det är därför lite svårt att säga vad som inte stämde den här veckan. Statistiken visar på bra spel från tee men för mycket missade greener och dessutom ingen sylvass puttning så det är väl rimligt att förmoda att det är där någonstans förklaringen finns. 

Några fiaskon finns inte inom golfen i min värld eftersom spelet inte liknar något annat.

Vi summerar säsonger när de är slut och karriärer när de är över – allt annat blir kortsiktigt och sensationssökande.

Vi som följer golf varenda vecka vet hur svårt det är att hela tiden prestera även om vi helst vill ha svenskt i toppen hela tiden. 2017 har inte varit Stensons år så här långt men han byter gärna den senaste tidens missade kvalgränser mot ett titelförsvar i The Open om en dryg månad, det vågar jag lova, och vi får väl summera hans säsong när den är över.

 

 

 

KRÖNIKA: Fiaskon finns inte i golf

Då kan allt plötsligt se helt annorlunda ut.

Och Alex Norén har egentligen inget mer att bevisa för mig.

Han har visserligen inte presterat särskilt mycket på majornivå men Alex är en spelare som är lite känslig för miljö och nivåer och han behöver helt enkelt spela lite fler stora tävlingar och känna sig hemma där, inga konstigheter.

Formen kommer och går i cykler och inte ens spelarna topp tio i världen kan räkna med att klara varenda kvalgräns när spelet inte riktigt finns där.

Den här veckan fick sex av dem lämna majorn i förtid. Världsettan, Dustin Johnson, världstvåan, Rory McIlroy, världstrean, Jason Day, samt de båda svenskarna och tian Jon Rahm.

Ovanligt?

Ja, men samtidigt ännu ett tecken på vilken utvecklig golfen haft och har. Bredden är enorm i toppen och om det kan man ju tycka vad man vill. Personligen tycker jag att det är mycket roligare med ovissa tävlingar och i längden kommer naturligtvis de bättre spelarna att vinna fler tävlingar än andra.

Nu kanske det är Rickie Fowlers, Paul Caseys, Tommy Fleetwoods eller Hideki Matsuyamas tur att lyckas i en major.

Inga dussinlirare direkt.

Eller varför inte David Lingmerths?

Svensken har visat att han kan vinna på Muirfield Village och hittade en växel till på slutnian igår.

Formen har sakta men säkert blivit bättre under året och med en fin tredjerond så kommer han att ha vettigt läge på söndag. Just nu är han bara fem slag bakom ledarkvartetten på Erin Hills.

Lingmerth har ett solitt grundspel och när han börjar rulla i puttar så är han en spelare att räkna med.

Vi hoppas på Lingmerth den här veckan och ger Stenson och Norén nya chanser på Royal Birkdale.

 


Text: Martin Strömberg • 2017-06-17
TournyttAlexander NorenDavid LingmerthDustin JohnsonHenrik StensonHideki MatsuyamaJason DayMartin StrömbergPaul CaseyRickie FowlerRory McIlroyTommy Fleetwood
Scroll to Top