5de43f26bbaf6

Tournytt

KRÖNIKA: Alla älskar Bars(k)ebäck

Atmosfär, storslagenhet och balans

Text: Martin Strömberg • 2017-06-01

Nästan alla som spelat Barsebäck älskar banan. Den är inte så spektakulär som Bro Hof, den har väl egentligen inga riktiga kanonhål om man ska vara lite hård, och om man ska beskriva anläggningens storhet så hamnar man istället lätt i avdelningen känslor och sinnesintryck som atmosfär, storslagenhet och balans.
Och bristen på svagheter.

Det är klart att 17:e är ett jättebra hål och åttan är jättevackert men det är ändå jämnheten och miljön som gör Barsebäck så bra som den verkligen är.

Tallridåerna varvat med de fyra hålen nere vid vattnet, som ger en variation som också är viktig för totalintrycket.

3 nyckelhål i Nordea Masters

Ture Bruce, som för övrigt varit inblandad i en salig blandning av fina banor runt om i Sverige, har uppenbar fingerspitzengefühl när det gäller att bygga en helhet snarare än att snegla åt det sensationella, och på lång sikt är det naturligtvis en styrka och en bra grund att utvecklas från.

Barsebäcks Masters Course bet ifrån bra första dagen med ett par klubbors vind och den kan vara lika barsk i vind som den är vän och vacker i solsken och utan vind. Ruffen är mustig och svårtuggad och kostar slag, framförallt om man besöker den för ofta. 

Förväntningarna var höga på de två svenska toppnamnen Henrik Stenson och Alex Norén första dagen, med viss rätt naturligtvis efter PGA Championship på Wentworth, där Norén vann och Stenson slutade delad trea. Men golf är inte tennis. Form håller sig ofta men det är för många andra parametrar som styr resultaten och det går aldrig att garantera framgång. Särskilt inte veckan efter en seger då man kommer hem och ska “visa” hur bra man är. Expectation kills, förväntningar dödar. 

Mästerlig utmaning på Barsebäck

Nu gick Stenson på par medan Norén efter två sena bogeys fick nöja sig med en rond två över par. Det är väl ganska okej med tanke på omständigheterna och jag tror att båda kommer att göra bra ronder andra dagen då de startar lite senare och har en dags anpassning i kroppen och huvudet. 

Istället ser ledartavlan efter första dagen inte jätterolig ut men de som är däruppe har självfallet förtjänat sin plats och rutinerade rävar som Jamie Donaldson och Bradley Dredge trängs med rookien Max Orrin och grymt lovande kinsesen Haotong Li och engelsmannen Eddie Pepperell.

Bäste svensk är högkapable Sebastian Söderberg, som mycket väl kan hänga i däruppe hela vägen till söndag. han har visat att han pallar trycket på Europatouren även om han aldrig riktigt fått fäste på högsta nivån. Han avslutade tungt med bogeys på hålen vid vattnet men två under par är ändå en kanoninledning för göteborgaren.

Norén om banan: ”Otroligt svår”

Kul att också se Pelle Edberg och Rikard Karlberg spela bra. Båda har potential men har haft svajiga säsonger så här långt men en hemmatävling med lite skönt stöd vid sidan av kan mycket väl vara vad som behövs för att vända säsongen.

I morgon är den ny dag och med tanke på hur Barsebäck spelades idag så ska vi nog inte förvänta oss en ledarscore som är sådär värst mycket lägre än de fem under par som Max Orrin och Renato Paratore står på just nu. 

Så svårt är det därute.


Text: Martin Strömberg • 2017-06-01
TournyttAlexander NorenBarsebäck G&CCEddie PepperellHenrik StensonJamie DonaldsonMartin StrömbergMax OrrinPelle EdbergRenato ParatoreRikard KarlbergSebastian Söderberg
Scroll to Top