The RSM Classic – Final Round

Tournytt

KRÖNIKA: Svensk herrgolf starkare än någonsin

Stensons spel ger ringar på vattnet, menar Svensk Golfs tävlingsbevakare Martin Strömberg.

Martin Strömberg • 2016-11-21

Ibland går det fort i sportens värld.

Henrik Stensons seger i The Open på Royal Troon i somras var inledningen på en höst som svensk herrgolf aldrig tidigare varit i närheten av.

Alexander Norén tog hem fyra tunga ET-titlar, vi fick med oss sju nya svenskar till Europatouren via Challengetour och Kvalskolan och plötsligt vaknade Henrik Norlander till och tog sånär sin första seger på PGA-touren.

Jag tror inte på slumpen men jag kan naturligtvis heller inte bevisa att Stensons Open-seger har gett just den positiva effekten på Norén, Norlander och alla andra svenskar även om jag tror att den haft betydelse.

Trots att golf är en högst individuell sport så har alla spelare självfallet en lagkänsla och känner en viss glädje och positiv energi när en landsman vinner. Stenson och Norén kommer att dra med sig andra, det är min fulla övertygelse.

Och det ska bli ett oerhört intressant år 2017 då vi fått mycket nytt blod på Europatouren.

I USA har Carl Pettersson börjat visa något slags form och vi har dessutom Lingmerth, Blixt, Jacobson och nu Norlander som kan vara med och slåss i toppen.

Det var synd att Norlander inte fick ta sin hett eftertraktade seger men jag tror att andraplatsen ger tillräckligt mycket självförtroende för att han ska kunna spela sig in på PGA-touren den här säsongen.

Svensk herrgolf ser starkare ut än på länge och jag tror att vi delvis kan tacka Henrik Stenson för det.

 

Scroll to Top