5de4646112585

Tournytt

Zachrisson: ”OS måste ta sig en funderare”

OS-golfen blev på många sätt en succé. En svensk medalj och enorma tittarsiffror gav sporten en knuff framåt i Sverige. Men Göran Zachrisson menar att det kunde blivit ännu bättre.

Text: Jesper Johansson • 2016-08-25 Uppdaterad 2016-08-25
Zachrisson: ”OS måste ta sig en funderare”

Göran Zachrisson och Catrin Nilsmark kommenterade OS-golfen tillsammans i Rio de Janeiro och fick se en häftig duell mellan Henrik Stenson och Justin Rose på herrsidan. Och på damsidan dominerade de asiatiska spelarna och framför allt Inbee Park.

Men trots den spännande golfen menar Göran Zachrisson att tävlingen måste förändras till Tokyo 2020.

– De måste ta sig en funderare till nästa gång. Jag tyckte det tog alldeles för lång tid. Och så tycker jag att den tv-produktion vi hade var för dålig. Det fanns inget sammanhang, det var dålig grafik och dålig typografi, säger Zachrisson.

Men själva tävlingen i sig var Göran Zachrisson nöjd med, och den svenska medaljen var höjdpunkten.

– Henrik Stenson var sluttävlad. Han orkade inte hela vägen. Och det tror jag det – efter den sommar han haft. Men Justin Rose var bättre. Samtidigt var det väldigt imponerande att se vad Stenson gjorde.

 

Zachrisson: ”OS måste ta sig en funderare”

Men duellen mellan de två spelarna hade kunnat berättas bättre, enligt Zachrisson.

Om man ser på The Open-sändningen var det lättare att förstå svårigheterna. Men vi fick aldrig sådana bilder i OS. Vi fick bara se ett avstånd och sedan slaget. Det var inte alls samma klass, där har de en del att göra.

– Sista dagen var det tydligt att det skulle bli en spännande duell men produktionen förstod inte vad de skulle satsa på. Istället ville de visa så många spelare som möjligt, även om de inte hade något med täten att göra.

Till kommande OS vill “Mr. Golf” också se en annan spelform, då 72 hål utan cut inte var tillräckligt spännande.

– Det blev en typ av uppvisningstävling. Hela konceptet var lite tråkigt. Det blev stillastående och inte alls särskilt lustigt, säger Zachrisson som föreslår att det blir någon slags lagtävling:

– De skulle kunna ha samma upplägg som i World Cup, kanske. Det rekommenderar jag för spelets skull.

I höst ska Göran Zachrisson åka över till Minnesota för att kommentera Ryder Cup på Hazeltine. Och det är något han ser fram emot.

– Det är mer rejält än vad OS var. Det är matchspel och kommer vara bättre producerat. Det blir självklart så när det inte är så mycket annat samtidigt som golfen spelas. Dessutom är match den roligaste spelformen att se på. Man får se spelarna chansa mer, säger Zachrisson.

Vad som sker efter Ryder Cup är dock oklart för den legendariske komentatorn.

– Vi får se efter det. Det är inget jag funderat på.

DOKUMENT: Så var Stensons British Open-vecka som vi aldrig glömmer


DOKUMENT: Sagan om hur Stenson blev den störste


Text: Jesper Johansson • 2016-08-25
TournyttHenrik StensonInbee ParkJustin RoseOlympiska spelenRyder CupThe Open
Scroll to Top