Ensam är stark. Genrebild: Getty Images

Fem spelsätt för ensamspelaren

För dig som vill göra ensamronden roligare och mer givande för ditt spel.

Text: Svensk Golf • 2023-05-15 Uppdaterad 2023-05-15

Svenskar är förmodligen, utan vetenskaplig grund, världsledande i att gå ut och spela golf utan sällskap. Varje morgon kryssar ensamspelare mellan banarbetarnas klippaggregat på i stort sett alla golfklubbar. Många njuter av ensamheten på golfbanan och bryr sig varken om resultat eller att de inte har någon att prata med. Andra ser ut att spela som vanligt och för scorekort efter varje hål. Poängbogey är kung även i ensambollen. Här kommer några förslag på hur du kan skapa mer puls i ensamronden och utveckla ditt spel. Vissa av spelsätten går också att genomföra även om du har sällskap i bollen.

Sverige/Danmark

Gör ronden mer varierad genom att slå ut från olika tees. Danmark: Utslag från vit och röd tee. Sverige: Utslag från gul och blå tee. Kombinera färgerna/siffrorna som du vill och slå utslagen på ojämna hål från en tee, och jämna från en annan. Dels får du nya insikter om banan, dels får du träning i olika typer av slag.

Aggressivt vs. Defensivt

Oftast har ensamspelaren tid att spela på två bollar. Spela aggressivt med en och defensivt med den andra och se hur det går i de olika kategorierna. Var konsekvent oavsett hur det går, det här kommer visa dina svagheter och styrkor i de olika sätten att spela.  

Rondanalys med poäng

Att föra rondanalys är det få som gör, men fler borde göra det. En enkel modell är att notera fairwayträffar och greenträffar (birdieputt eller putt för tre poäng).
Du kan börja föra en rondanalys med eget poängsystem så att du kan jämföra ronderna och tävla mot dig själv.
Sätt upp poängsystemet själv, exempelvis kan du ha en poäng för fairwayträff på hål med stora lättprickade landningsytor, två poäng för svårträffade landningsytor. Stora greener en poäng, små greener två poäng. Du kan även tänka in normalt inspelsavstånd kontra greenstorlek.

Kort klubba ut, lång klubba in

I golf vill du bli av med så mycket avstånd så fort som möjligt. Vi slår ut med långa klubbor och oftast är slaget som tar dig in på green betydligt kortare än det som satte dig i spel från tee. I den här spelformen gör du tvärtom och låter drivern vila. Du slår ut med en kort klubba (en som sätter dig i spel och på fairway). Därifrån ska du tänka att du ska slå så långt som möjligt in mot green. Exempelvis kanske du slår ut med en pitch och spelar in med en järnsex. Eller så slår du  kanske ut med en lobbwedge men når inte in därifrån. Då slår du en lobbwedge till, och så vidare. Syftet är inte att få till världens bästa score. Syftet är att variera ronden och träningen och om allt stämmer: Se vikten av att hålla bollen i spel från tee.

Öva på det optimala och möjliga

I den här spelformen slår du ut som vanligt på alla hål. Sen, oavsett om du lyckades eller ej, så lägger du bollen på optimala positionen i fairway, dit du rent teoretiskt kan slå med klubban du slog ut med. Därifrån spelar du som vanligt men har hela tiden det optimala och fullt möjliga resultatet i åtanke. Gör upp ett poängsystem efter eget huvud där du betygsätter hur du lyckades i jämförelse med det optimala. 
Syftet är att lära sig slå från bra lägen och veta vad som väntar efter perfekta slag. För många gånger slarvas bra utslag bort och oftast beror det på att man inte är van vid dessa gyllene lägen, eller ens trygg med slagen som behöver slås därifrån.
Det går såklart att vända på den här spelformen och placera bollen i dåliga lägen. För de behövs ju tyvärr också tränas på. 


Text: Svensk Golf • 2023-05-15
SpelaEgna speletSpelaSpelformer
Rulla till toppen