Tips inför årets första golfrond. Genrebild: Getty Images

Tips

10 saker du ska tänka på inför årets första rond

Kom förberedd till första tee. Men sänk förväntningarna på dig själv och banan.

Text: Svensk Golf • 2023-04-26 Uppdaterad 2023-04-26

Ska du spela årets första rond i helgen? Här är några tips för vad du ska tänka på före och under ronden.

1. Se över utrustningen

Tvätta klubborna (huvud, skaft och grepp).
Töm bagen på godispapper, trasiga peggar och halvfulla läskflaskor. 
Rengör golfskorna.
Tvätta bollarna.

2. Unna dig en ny handske

Den snustorra du lämnade i bagen efter höstens sista regnrond gör inte jobbet längre. Gå in i shopen före ronden och köp en ny handske… och bollar om det behövs.

3. Värm upp

Några bollar på rangen och ett par övningsputtar är bra. Men se framförallt till att du är varm i kroppen när du kliver upp på första tee. 

4. Strunta i resultatet

Många vill för mycket för tidigt. Se till att ha roligt och bry dig inte om hur det går. Ditt spel kanske inte är på topp, men det gör ingenting. Låt inte ett dåligt resultat sätta agendan för resten av säsongen.

5. Strunta i banans skick

Golfbanor är aldrig som bäst i början av säsongen. Bollen studsar märkligt på green, fairway är inte särskilt frodig, fjolårsgräset i ruffen låser klubban och ger märkliga bollflykter. Ha tålamod och förvänta dig inte att banan ska vara i toppskick, och bli inte onödigt sur om skavankerna tar bollen dit du inte vill. 

6. Ha enkla målsättningar

Inte ens proffsen håller ihop spelet i 18 hål varje gång, så varför skulle du göra det? 36 eller 37 poäng är roligt om det sker, men är också tuffa målsättningar för årets första rond. Sätt några enklare mål som inte handlar om stabilitet över alla 18 hål. Exempelvis: en birdie/par/nettopar, en bra drive, ett bra järnslag, en bra putt, max en nollpoängare.

7. Gör det du behärskar…

Gäller inte bara första ronden för året, du bör alltid hålla dig till det du kan. Ta inte svåra linjer, jaga inte flaggor, försök inte att nå över hinder med långa klubbor.

8. … eller kör gasen i botten!

Eller så gör du helt tvärtom och använder första ronden för att experimentera utan att bry dig om konsekvenserna. Driver på alla hål, gå för varje flagga, stora skruvar, låga stingers, genom/under/över träden. Du kommer inte lyckas med allt, men det vet du också och blir inte sur över det. Men fyll gärna på bollfacket. Och LS gäller (Leta Själv). 

9. Njut

Själva spelet är en sak. Se till att du också njuter av naturen, friska luften och promenaden.

10. Analysera, inte överanalysera

Du kommer få lite svar på vad som gick bra och vad som gick dåligt i spelet. Använd de insikterna för framtida träning och kommande ronder. Men tänk inte för mycket eller detaljerat på varför det gick som det gick. Om det var kallt när du spelade slog du förmodligen kortare än vanligt, det betyder inte nödvändigtvis att du har tappat längd. Om greenerna var ojämna kanske du siktade okej ändå.  

Bonus: Se över slaglängderna

Boka tid i studion eller ställ dig på en välutrustad range där du kan få koll på dina slaglängder med bagens alla klubbor. Gör detta kontinuerligt, minst ett par gånger per säsong. Det kommer spara slag på såväl första som sista ronden för säsongen.


Text: Svensk Golf • 2023-04-26
SpelaEgna speletGolflistaListaNyheterSpela
Rulla till toppen