På touren blir vatten i spellinjen sällan något problem, efter att banskötarna gjort sitt. Foto: Getty Images.

Regler

Tillfälligt vatten i spellinjen – så gör du

Svensk Golfs regelredaktör reder ut vad som gäller om det finns tillfälligt vatten i spellinjen.

Text: Christina Rodman • 2021-03-18

Fråga:

Jag slog bollen till en green som det var mycket vatten på. Bollen låg torr men jag hade vattnet mellan den och hålet. Min kompis boll låg utanför green så hon chippade över vattnet. Det fanns ingen plats på green som inte var närmare hål att lägga bollen på så jag puttade genom vattnet. Vad kunde jag gjort, chippat på green?

/Emma

Svar:

Det är inte förbjudet att chippa på green men det finns kanske bättre och banvänligare alternativ. Eftersom bollen ligger på green så får du ta lättnad för tillfälligt vatten även i spellinjen och ska då leta upp närmaste punkt, som inte är närmare hål, där du har fullständig lättnad. Det vill säga en punkt där varken bollen, stansen eller svingen störs av vattnet. Där placerar du bollen. Den punkten måste inte vara på green utan kan också vara utanför på spelfältet, vilket betyder att, oavsett var den punkten är, så ska bollen placeras. Om det inte finns någon närmaste punkt för fullständig lättnad så får du placera bollen där du har största möjliga lättnad. Regel 16.1d
Din kompis kunde inte få lättnad utan plikt eftersom hennes boll varken låg i vattnet eller på green utan bara hade vattnet i spellinjen.

/ Regelredaktör, Christina Rodman

Tre snabba!

Får jag byta boll när jag tar lättnad för tillfälligt vatten?
Ja, det får du.

Vad händer om jag råkar sparka till min markeringsknapp på green?
Ingenting, knappen ska bara återplaceras.

Får jag sätta ner klubban i vattnet intill bollen när den ligger i ett pliktområde?
Ja, men om du rubbar bollen får du ett pliktslag.

Fråga:

Under en fyrbollstävling råkade jag kliva på min partners boll på fairway. Hon återplacerade bollen, men ingen visste om det var plikt. Jag lade till ett pliktslag på min score, men var det rätt?

/Karin Svensson

Svar:

Att rubba sin eller sin partners boll i vila på spelfältet, annat än under letande, ger ett slags plikt. Men när en spelare gör något som rör partnerns boll eller utrustning så ses det som om det är partnern själv som gjort det. Så när du klev på din partners boll så var det hon som skulle haft plikten. Regel 23.5b

/ Regelredaktör, Christina Rodman

Så gör du rätt när du läges­förbättrar

Modell För Lokal Regel E-3 är en lokal regel som kan införas tillfälligt av klubben/tävlingsledningen.

Under försäsong eller när vädret har varit ogynnsamt kan klubben/tävlingsledningen tillfälligt besluta att införa en lokal regel som säger att du kan lägesförbättra, det vill säga flytta bollen till ett bättre läge när den ligger på fairway eller på områden på spelfältet som är nerklippta till fairwayhöjd eller lägre. Detta främst för att skydda banan men även ge spelaren ett mer rättvist läge. Har en sådan lokal regel anslagits så ska det stå i den hur långt du maximalt får flytta bollen. Vanligtvis en klubblängd eller ett scorekort.


När du vill lägesförbättra ska du göra så här:
Utgå från referenspunkten som är bollens läge. Mät ut lättnadsområdet (klubblängden) som måste vara på spelfältet och inte närmare hål än referenspunkten. Lyft bollen, eller ta en annan boll, och placera den inom området.
Eftersom bollen inte ska återplaceras så behöver du inte markera bollen innan du lyfter den. Däremot kan det vara lämpligt, speciellt om du tänker utnyttja klubblängden maximalt, så att det inte är någon tvekan om att du håller dig inom lättnadsområdet.
Om du vill byta boll är det helt ok att låta den ursprungliga bollen ligga kvar (som en markering) och placera en annan boll i nya läget. Du får bara lägesförbättra en gång innan du slår och oavsett vilken boll du använder så är den i spel när du genomfört din lägesförbättring.
Men, skulle du ha gjort något fel (exempelvis placerat utanför lättnadsområdet eller droppat istället för att placera) så finns Regel 14.5 som säger att du utan plikt kan rätta ditt misstag men det måste ske innan du slår.
Innan du placerar bollen får du alltid göra ren den och städa upp i området genom att plocka bort lösa naturföremål.


Text: Christina Rodman • 2021-03-18
SpelaGolfreglerRegler
Scroll to Top