Hög utgångsvinkel och låg spinn. Justin Thomas vet vad som krävs för att slå en riktigt bra drive.

Golfskolan

Så slår du längre med hjälp av proffsens TrackMan-siffror

Golfskolans Robin Stålebring visar vad du kan lära dig av Justin Thomas uppmätta värden med drivern.

Text: Robin Stålebring • 2021-03-03 Uppdaterad 2021-03-04

Robin Stålebring ingår i Golfskolans tränarpanel och driver Stålebring Golf Academy på Öjestrand GC.

Allt fler har möjlighet att träna med TrackMan på ett växande antal inomhusanläggningar runt om i Sverige. TrackMan är en bollflyktsradar och ett kraftfullt verktyg som nästan kan bryta ner din svingrörelse i atomer.  Den ger dig också möjlighet att göra konkreta jämförelser mot proffsens uppmätta data. Men vad i hela friden kan jag få ut av att ställa mig mot världens bästa golfatleter på tourerna, tänker du kanske?

Även om vissa aspekter av proffsens siffror är onåbara för de flesta av oss dödliga, så som hastighet som deras klubba och boll genererar, så finns det mycket att lära från deras värden. Jag tänkte därför guida dig genom Justin Thomas värden i TrackMan för att ge dig en nyttig grund för att hitta just dina optimala siffror – och veta vilka av dem som är viktigast för att kunna slå så långt som möjligt med drivern.

”ATTACK ANGLE”

Justin slår sin driver med en positiv attackvinkel vilket verkligen optimerar hans totala slaglängd med drivern. Här slår han hela 3.1 grader upp på bollen och det är verkligen något för den längdtörstiga amatörgolfaren att ta efter. En tumregel är att slå mer upp på bollen vid lägre svinghastigheter och aldrig nedåt, dvs negativa nummer eftersom de ökar spinnen på bollen och framförallt skapar en lägre utgångsvinkel på slaget vilket minskar den totala längden.

”CLUB PATH”

Justins svingspår, vilken horisontell riktning han svingar klubban åt i träffen, är inte förvånande –0,7 grader och framförallt så hittar vi ingen stor avvikelse i svingspåret vilket är en viktig parameter för längd.   

Många amatörers svingspår är långt ifrån 0 grader vilket ofta gör att skillnaden mellan svingspåret och klubbladets riktning ökar. Det leder i sin tur till såväl sämre slaglängd som ökad sidskruv. Kan du hålla svingspåret i närheten av 0 grader så har du goda möjligheter att träffa fairways och generera bra med längd.

”FACE ANGLE”

Precis som Justins svingspår är hans träffyta, ”Face Angle”, också runt 0 grader i träffen vilket gör att utgångsriktningen i hans driverslag är rakt mot målets linje – och inte för mycket vänster eller höger. Sneda slag hamnar såklart i skogen men stjäl också mycket slagländ och kraftutväxling. Oavsett vilken svinghastighet eller spelnivå du befinner dig på så ska siffran ”Face Angle” alltid vara omkring 0 grader för att bollen ska starta dit du siktar.

”CLUB SPEED”

Justins svinghastighet är hela 116.8 mph vilket är riktigt snabbt och bäddar för rejäl längd i slaget. Att svinga så hårt är en omöjlighet för de flesta glada amatörer, men många medelgolfare behöver inte enbart svinga hårdare för att slå längre utan kan också optimera sin teknik för mer längd. En genomsnittlig damgolfare svingar omkring 60–65 mph med drivern och en manlig herrgolfare svingar omkring 85-90 mph. För varje 1 mph du ökar din ”Club Speed” har du möjlighet att öka slaglängden med ungefär 2,5 meter…

BALL SPEED & ”SMASH FACTOR”

En hög ”Club speed” är viktigt att ha om du vill slå bollen lika långt som Justin men meningslöst utan Justins höga ”Smash Factor” på 1.49. Siffran ”Smash Factor” är helt enkelt en kvot mellan ”Club Speed” och ”Ball Speed” som maximalt kan vara 1.50 och berättar hur mycket av klubbans energi som levereras in i bollen. Utan en hög kvot kommer din klubbas hastighet inte överföras till bollen och all kraft går förlorad. Har du en låg ”Smash Factor” (under 1.45) så kommer inte en ökad klubbhastighet att hjälpa dig, då behöver du ändra tekniken eller träffen för att öka din ”Ball Speed” och därmed ”Smash Factor”

”LAUNCH ANGLE”

Justin Thomas förverkligar verkligen den magiska koden för långa drives i form av hög utgångsvinkel och låg spinn med sina 11.4 grader i ”Launch Angle”. ”Launch Angle” är den vertikala vinkeln som bollen startar i och skapas av klubbans loft samt attackvinkel.  Jag tycker vanligtvis att de flesta golfare startar bollen för lågt, eftersom deras attackvinkel är för brant när de slår ner på bollen. En tumregel jag tycker passar bra är om du svingar i hastighet 60–65 mph bör du sikta på 15-20 graders ”Launch Angle” och om du svingar i hastighet 85-90 mph så bör du sikta på 13-16 graders ”Launch Angle”.

”SPIN RATE”

Mängden bakåtskruv, ”Spin Rate” som bollen har i luften är något som begränsar de flesta golfare men inte för Justin Thomas som slår en väldigt lågt spinnande drive på låga 1800 varv. Rätt spinntal gör att bollen färdas framåt och rullar långt, istället för att gå för högt upp i luften och därmed kortare. Det är inte ovanligt att många amatörgolfare ligger på spinntal omkring 5000-7000 varv vilket gör det omöjligt att nå optimal slaglängd med drivern.

En tumregel jag tycker passar bra om du svingar i hastighet 60-65 mph är att sikta på omkring 3000 varv och om du svingar i hastighet 85-90 mph så bör du sikta på 2500 varv.

”CARRY” & ”TOTAL” Med sina mäktiga 316 yards i total längd kan Justin Thomas bomba ut sina drives längre än snittet på PGA-touren. 280 meter kanske känns en aning tufft att nå.  Men om du följer de rekommenderade siffrorna och kanske även tar hjälp av en PGA-tränare är jag säker på att du kommer att se siffrorna TOTAL (slaglängd med rull) och ”CARRY (slaglängd utan rull) öka


Text: Robin Stålebring • 2021-03-03
SpelaDet långa speletGolfskolan
Rulla till toppen