Se till att inte använda fler än 14 klubbor. Foto: Getty images

Golfregler

På tee med 15 klubbor – hur gör man?

Du får som mest använda dig av 14 klubbor i bagen. Men hur gör du om du kommer till tee med 15 eller fler i bagen?

Text: Svensk Golf • 2020-12-18 Uppdaterad 2020-12-29

Fråga:

Upptäckte när jag skulle starta en tävlingsrond att jag hade 15 klubbor i bagen. Ville lämna en klubba hos startern men han nekade och sa att det numera var tillåtet att ta med den om jag förklarade den ur spel innan jag slog ut. Jag gjorde så, men var det rätt eller skulle jag haft plikt?

/ Emma

Svar:

Startern hade rätt så långt att om du inte har någon möjlighet eller tid att lämna en klubba kvar innan du startade ronden så är det tillåtet att ta med den och ha den i bagen. Den specifika klubban som du nu tar ur spel får däremot aldrig under några omständigheter användas under ronden.
Den kan alltså aldrig fungera som en extraklubba om du skulle råka skada eller knäcka en av de andra klubborna även om det finns en lokal regel som tillåter ersättning av skadad klubba. Inte ens om det är någon annan som orsakat skadan.
Exempelvis om en spelare skulle råka kliva på eller köra över en av dina klubbor och därför göra den omöjlig att spela med. En sådan klubba får ersättas, men inte med den i bagen som du förklarat ur spel. Regel 4.1c och 4.1b.

/ Regelredaktör, Christina Rodman


Tre snabba!

FÅR JAG MARKERA BOLLEN MED EN STEN?
Nej, det måste vara ett litet konstgjort föremål.

VAD HÄNDER OM JAG LÅTER MARKERINGS­ KNAPPEN LIGGA KVAR UNDER SLAGET?
Du får ett slags plikt.

FÅR JAG TRYCKA NER GRÄS BAKOM BOLLEN MED FOTEN?
Ja, men bara på tee.


Fråga:

Får man utan plikt markera bollen på fairway, ta upp och rengöra och sedan återplacera den? En jag spelade med påstod detta och gjorde så flera gånger?

/ Lillemor Wågberg

Svar:

Nej, det är inte tillåtet. Varje gång en spelare gör så får han eller hon ett slags plikt och oavsett om bollen markerats eller inte. Regel 9.4b. Det finns en lokal regel som ger spelaren möjlighet att på den finklippta delen av spelfältet (som fairway), efter markering, lyfta bollen och göra ren den. Men den lokala regeln gäller bara om den finns anslagen på klubben eller för tävlingen.

/ Regelredaktör, Christina Rodman


När får jag lyfta eller vrida på bollen?
Regel 7.3. och Regel 14.1 och 2.

Om du är osäker på att det verkligen är din boll som ligger där får du var som helst på banan lyfta bollen för identifiering. Innan du lyfter eller rör vid bollen måste den markeras. När du väl markerat den får du vrida den, lyfta den eller på annat sätt kontrollera att det är din boll.
Om bollen ligger utanför green får du inte göra ren den mer än vad som behövs för att kunna se att det verkligen är din boll och inte heller ta bort något som sitter fast på den. Om du kan se att det är din boll som ligger där (se märkningen etc.) så finns det ingen anledning att lyfta den och gör du det ändå så får du ett slags plikt oavsett om du markerat bollen innan eller inte.

Att röra eller lyfta en boll som är i spel utan att markera den först, eller göra ren den, ger ett slags plikt. Gör du båda felen får du fortfarande bara ett slags plikt. Rabatt!
Det är helt okej att låta någon annan lyfta din boll för identifiering. Men, har du bett om det, eller godkänt om någon frågar, så tar du också ansvaret för att det görs på rätt sätt och det är du som får plikten om personen gör fel. Likaså om det är din partner, exempelvis i en fyrboll, som lyfter eller rengör din boll så är det du som får plikten om det inte görs enligt reglerna.
Skulle någon annan spelare av ”hjälpsamhet” eller annan orsak lyfta din boll utan din vetskap eller godkännande så händer ingenting. Varken du eller den spelaren får någon plikt och någon av er måste bara återplacera bollen. Det gäller i alla former av slagspel.
På green får du naturligtvis, efter markering, alltid lyfta och rengöra bollen av vilka skäl som helst. Sammanfattningsvis så markera alltid din boll innan du gör något med den, återplacera den sedan på samma punkt där den låg och ta bort markeringsknappen innan du slår slaget och gör gärna allt detta själv!


Text: Svensk Golf • 2020-12-18
SpelaGolfregler
Scroll to Top