Supersenior. Mike Austin – längst av de längsta. Foto: Getty Images

Tidpunkten

När Mike Austin slog världens längsta drive

Rekordet från 25 september 1974 på 471 meter står sig än idag.

Text: Eric Franzén • 2020-12-18 Uppdaterad 2020-12-26

Artikeln publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 7/2020. Vill du få Svensk Golf hem i brevlådan? Klicka här för att prenumerera på nya magasinet.

Han var 64 år och hade en persimmondriver med ett 43,5 tum långt stålskaft i händerna. Mike Austin stod på det femte hålet på Winterwood Golf Course i Las Vegas som en av deltagarna i 1974 års US National Seniors Open.

Det var ingen hemlighet att han kunde sätta rejält med fart på bollen, trots sin ålder. Men det som följde efter att klubban dragits tillbaka och Titleist Balata-bollen sågs försvinna i riktning mot hålets green överraskade även Austin själv.

Medvinden var visserligen stark och hålets platta topografi gjorde också sitt. Men de 471 meter som slaget uppmättes till står sig ännu idag som tidernas längsta drive under en officiell tävlingsrond.

Bollen återfanns knappt 60 meter bakom greenen och slagets totala längd verifierades senare under dagen med ett mäthjul. Mike Austin var inte ett obekant ansikte i tävlingar på denna nivå, men det var främst som tränare han gjort sig ett namn bakåt i tiden. Han blev tidigare känd för den bredare massan genom att göra världens första tv-sända instruktionsserie om golf, som gick varje vecka. Där stod han ofta i en pyjamas med ett tryckt skelett på, vilket skulle hjälpa tittarna att förstå kroppens rörelser under svingen bättre.

Levnadskonstnär var också ett bra begrepp när det gällde att beskriva Austins spännande livsbana. Han föddes på de brittiska kanalöarna under 1910 och flyttade sedan till USA i vuxen ålder. Vid sidan av golfen sjöng han opera i olika uppsättningar och arbetade även som skådespelare.

Men golfen stod honom närmast och efter studier i kinesiologi inledde han en högprofilierad tränarkarriär. Fram till 80 års ålder var mer än gärna ute och spelade på olika klubbar i Kalifornien om det fanns ett bättre vad i potten. Austin blev sedan delvis förlamad i kroppen efter en stroke. Något som dock inte stoppade honom från att fortsätta ge lektioner. Den sista gavs två veckor innan han avled vid 95 års ålder.

Mike Austin lämnade jordelivet under 2005. Den svingmetod som Austin utvecklade och själv marknadsförde lever fortfarande vidare genom en liten men dedikerad skara av tränare och spelare runt om i världen. Och hans legendariska drive på 471 meter har varken Bubba, Bryson eller någon annan av tourernas längre spelare lyckats detronisera.


Text: Eric Franzén • 2020-12-18
SpelaMike AustinPersimmonTidpunkten
Rulla till toppen