Platja de Pals stod värd för första ET-tävlngen. På plats fanns Jon Rosell som hade kvalat in. Foto: Platja de Pals

Tidpunkten

Då spelades första svenska ronden på Europatouren

En onsdag i april, knappt 15 mil utanför Barcelona, ska den engelska golfprofilen John Jacobs vision slutligen förverkligas. Professionella tävlingar där spelare gör upp om prispengar var vid det här laget inget ovanligt i vissa delar av Europa...

Text: Eric Franzén • 2020-12-17

Artikeln publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 9/2020. Vill du få Svensk Golf hem i brevlådan? Klicka här för att prenumerera på nya magasinet.

… Men Jacobs ville samordna dem och låta prispengarna räknas ihop på en ranking. Detta markerar födseln för Europatouren som vi känner den idag.

De 153 spelarna hade ingen aning om att deras ronder på trådsmala Golf Platja de Pals på längre sikt skulle bana väg för Race to Dubai och en i allmänhet hisnande utveckling.
Endast en svensk fanns på plats den 12 april 1972. Det var 25-årige Jan Rosell som gjorde den allra första svenska starten på Europatouren. 48 år senare är han fortfarande helt omedveten om att onsdagsronden i norra Spanien kan betraktas som en historisk tilldragelse.

– Jaha. Det var ju roligt att höra, säger Rosell något överraskad när Svensk Golf uppmärksammar detta för honom.

I början av 1970-talet var Rosell känd som Sveriges enda playing professional. En tillvaro som bestod av att åka runt i Europa och kvala in till professionella golftävlingar. Precis som han hade gjort i detta fall.

– Målsättningen var bara att komma in i tävlingarna och få spela 72 hål hela tiden. Jag var ju helt ensam svensk där ute på touren, och åkte runt med gamla träklubbor och sådant, skrockar han.

Men 1972 års Open de Espana utmynnade bara i 36 hål för Rosells del. Efter ronder på 85 och 78 slag var han fjärran från att klara kvalgränsen och fortsätta spela om segerchecken på knappt 20 000 kronor.

– Jag hade kört bil långt och åt på något ställe vid motorvägen. Sedan blev jag magsjuk till början av tävlingen. Det släppte efter att jag fick några tabletter av en läkare som var på klubben. Det skulle binda ihop det hela, sade han. Och då gick det lite bättre, men man var ju matt i kroppen.

Det blev slutligen spanjoren Antonio Garrido som fick hålla segertal, efter ett tre hål långt särspel mot landsmannen Valentin Barrios.
Jan Rosell har då bara något år kvar på tävlingskarriären innan ryggen sade ifrån helt. Senare omskolade han sig till PGA-tränare i USA, vilket han därefter åkte hem till Sverige och började arbeta som. Ryggen är dock ännu inte helt frisk. Men till våren 2021 hoppas han få ordning på sitt diskbråck, främst genom sjukgymnastik.

– Nu ska jag försöka fixa detta. Nästa år tänkte jag gå och spela med Göteborgs Golfklubb i H75. Jag har ju mina gamla vänner där. Är jag frisk går jag säkert runt på fem över par.


Text: Eric Franzén • 2020-12-17
SpelaEuropean TourGolfsverigeTidpunkten
Scroll to Top