Elton Wase lyckades vinna KM på Torshälla GK. Foto: Tim Andersson

Wow!

14-årig supertalang vann KM – gick sju under par

Att vinna sitt KM är något de flesta av oss bara drömmer om. Elton Wase har redan lyckats med det, trots att han bara är 14 år gammal.

Text: Jesper Johansson • 2020-08-12 Uppdaterad 2020-08-12

I helgen spelades KM på Torshälla Golfklubb. I snåriga förhållanden på en lång bana lyckades 14-årige Elton Wase vinna efter att först skjuta en 66:a, sex under par. Det fina resultatet följdes upp av en 68-rond vilket innebar att han efter 36 hål var totalt tio under par.
Den sista ronden blev ”bara” 75 slag vilket gjorde att han efter 54 spelade hål var sju under par och vann med åtta slags marginal ned till tvåan. En helt otrolig prestation oavsett ålder. Men att en 14-åring lyckas med bedriften gör segern än mer anmärkningsvärd.
– Det är riktigt kul att jag lyckades vinna. Jag träffade många fairways, satte upp bollen nära och lyckades sätta puttarna, säger Elton Wase till Svensk Golf.

Ett recept som brukar vara framgångsrikt. Att dessutom sätta två puttar som var över 15 meter långa och en chipp… ja, då vinner man ett klubbmästerskap.

För Elton Wase är dock inte segern något speciellt. När vi pratar med honom låter det snarare som ett steg i rätt riktning, ett steg mot slutmålet – som än så länge inte är helt tydligt…
– Det är klart det känns stort att vinna KM men det är inget jag gått runt och tänkt på efteråt. Nu vill jag gå vidare därifrån.

Men frågan är om nästa steg sker på golfbanan eller om det snarare blir ett skär i en ishall. Wase är nämligen lika talangfull med skridskor på fötterna, vilket innebär att han snart måste välja var han ska lägga sitt fokus framöver. Blir det ishockey eller golf?
– Det är så svårt för mig att välja. När det är sommar är jag trött på ishockey och när det är vinter är jag trött på golf. Men så snart någon av sporten börjar skiftar intresset, säger Wase.

Torgny Larsson arbetar som golfchef på Torshälla Golfklubb. Han menar att Elton Wase har allt som krävs för att nå långt. Larsson borde veta vad det innebär, då han var med på tiden Anna Nordqvist utvecklades på samma bana.
– Det finns ett gäng unga spelare här på klubben som är fantastiskt talangfulla. Tre juniorer slutade topp-5 i KM. De sporrar varandra och Elton har allt som krävs för att bli en riktigt duktig golfare, säger Larsson.
– I och med att han vann KM är han bäst på klubben. Det är lätt att glömma att han bara är 14 år gammal.

Vad betyder det för Torshälla att ha så många talanger?
–  Jättemycket förstås. Vi är jättestolta över våra ungdomar och försöker visa andra att det går att utvecklas och bli bättre. Elton är ett bra bevis på det.

Hur ser du på Eltons potential?
– Rent svingmässigt ser jag inget som kan stoppa honom. Det jag däremot ser är att han kan behöva bli lite mer professionell. Det var vad Anna (Nordqvist) var så bra på i ung ålder. Hon hade en struktur och tillbringade sina timmar på att träna alla delar av spelet.
– Elton och de andra juniorerna börjar ofta att träna och fortsätter tills ett roligare erbjudande uppstår, som att gå ut på banan, säger Larsson.

Oavsett om det blir ishockey eller golf för Elton Wase är det säkert att han kan gå långt. Och träningsdiciplinen har också tid att komma. Det är ju lätt att glömma att han i år fyllde 14.


Text: Jesper Johansson • 2020-08-12
SpelaGolfsverigeTorshälla GK
Rulla till toppen