Camilla Lennarth tycker att amatörer kan bli bättre på att använda sina styrkor // Foto: Getty Images

Spela

Tänk som proffsen och vässa scoren

Det finns många slag att hämta om man lyssnar till proffsens råd.

Text: Martin Strömberg • 2020-05-19

Ofta kan det kännas som att det är två olika spel, tourgolfarnas precisionsarbete och alla vi andra glada amatörers hackande och naturligtvis alla grader däremellan.

Ju duktigare man är desto större chans har man naturligtvis att lyckas planera sitt spel men det finns faktiskt många saker som man kan göra exakt som proffsen – och förhoppningsvis sänka scoren.

Och på köpet kanske ha ännu roligare på banan.

Sebastian Söderberg har spelat ett stort antal pro-am och det han tydligast noterat är att de yttre förutsättningarna ofta påverkar honom och amatörer olika.

– Amatörer överlag tar inte tillräckligt mycket hänsyn till förhållandena. Det känns ofta som att det blir en klubba mer i motvind och en mindre i medvind. Själv kan jag ju klubba upp och ner säkert tre klubbor om det är mycket vind.

Camilla Lennarth ser flera områden där amatörer kan använda sina styrkor på ett bättre sätt och genom att undvika att sätta sig i onödiga bekymmer spara slag.

– Överlag tycker jag att amatörer kan försöka spela mer till sina styrkor. Är man bättre på att chippa än att slå bunkerslag så ta till exempel lite extra klubba så att man med säkerhet kommer över den där bunkern kort om green.

Marcus Kinhult, med ett otal pro-am och ronder med amatörer i ryggsäcken, tycker att strategin och självbilden är de största skillnaderna mellan amatörer och professionella spelare.

– Många amatörer slänger bort slag på dåliga beslut och dålig självinsikt. Slagvalen är ofta felaktiga och övertron, och ibland undertron, på sin egen förmåga lyser ofta igenom. Jag tror att många hade sparat slag på att lära sig sin egen avvikelse och lära sig att ta beslut efter dessa.

Här är några handfasta tips där du kan lära dig av proffsen:

Förbered dig ordentligt

Ja, det kan kännas tråkigt att värma upp och ja, det tar lite extra tid. Men om ni ändå väljer att värma upp kroppen innan ni ens tar dig fram till rangen så kommer det garanterat att ge effekt i scorekortet över tid. Lägg fem minuter på att värma upp med några enkla stretchövningar innan ni börjar att slå bollar.

Jobba på tempot

Lär er att inte maxa varje slag. Skaffa dig ett jämnt regelbundet tempo så kommer du att lära dig dina längder på respektive klubba bättre.

Läs av yttre förhållanden

Ett av de viktigaste elementen när det gäller att få bra resultat är att förstå hur de yttre förhållandena påverkar din kropp och inte minst din utrustning. Är det kallt går bollen kortare och du klarar heller oftast inte av att svinga riktigt lika fort. Är det varmt i luften så råder motsatt förhållande, bollen flyger längre. Regnar det tätt så påverkas också bollen som går kortare.

Hitta bästa missen

Proffsen är proffs på att just ofta minimera skador vid missade slag. De vet vilka områden som absolut ska undvikas och väljer klubba och slag därefter. Alla slag blir inte som man vill men det går att se till att undvika de mest dyrköpta missarna, som exempelvis att slå out of bounds eller slå bort bollen och behöva spela en ny från föregående plats.

Fatta ett beslut och stå fast vid det

För proffsen är det alltid viktigt att ha ett mål med varje slag och att fatta ett konkret beslut. Många amatörer skulle tjäna på att göra detsamma. Duktiga spelare har av naturliga skäl större möjlighet att lyckas med sina mål men även själva processen att ha ett tydligt mål har ett syfte i sig att ge trygghet och resultatet blir i långa loppet alltid bättre än ett på måfå-slag.

Använd dina styrkor

Om ni är bra på att chippa eller pitcha och mindre bra på att till exempel slå bunkerslag så försök att se till att få chippa så ofta som möjligt. Spela bort från de svåraste områdena där ni kan möta problem.

Lägg mer tid på närspelet

En klassisk gammal käpphäst men det är verkligen så att chipp-enputt och att undvika treputtar är det som gör att scoren blir bra. Lägg mer tid på att nöta puttar, chippar och bunkerslag än att stå och dunka boll på rangen så kommer det att synas i scorekortet. Proffsen lägger ofta minst 50 procent av tiden på den delen av spelet.

Damage reduction

Om ni slår ett dåligt slag och hamnar i trubbel. Gör det inte värre genom att försöka slå ett ännu svårare slag nästa gång. Ta er ur problemen och riskera inte ett katastrofhål. Ta det lugnt, analysera läget, behöver du droppa, hitta bästa möjliga alternativ. Kanske är till och med den bästa lösningen att gå tillbaks och slå om slaget.


Text: Martin Strömberg • 2020-05-19
SpelaCamilla LennarthMarcus KinhultSebastian Söderberg
Scroll to Top