Louise Permelin är verkställande direktör för den svenska proffstouren. Foto: Karl Nordlund

Spela

Ensam men stark

Hon är ensam kvinna i männens värld. 42-åriga Louise Permelin Berg är verkställande direktör för SGT som driver den svenska proffstouren med en total prispott på 7,78 miljoner kronor och spelas i fem länder.

Text: CM Hellsten • 2013-04-24

Om Louise Permelin Berg

OM LOUISE PERMELIN BERG:Ålder: 42.
Bor: Vallentuna.
Familj: Barnen Oscar, 15 och Hanna 11, samt maken Christian.
Klubb: Sturup Park.
Handicap: 6,2.
Bästa golfminne: – Det var magiskt när jag fick uppleva The Open på Royal St George’s på plats.
Höjdpunkt i karriären: – När jag som publik gick i ruffen på Sturup Park en solig lördag i juni 2011 och följde ledarbollen med Peter Hanson och Jens Dantorp.
Bonusinfo: – Jag sa ja när min man föll ner på knä och friade i nattens mörker på första tee på St Andrews framför det anrika klubbhuset.

 

EN ROND MED
Här är andra som Svensk Golf mött i år.
Jesper Parnevik
Sara Thunebro
Alexander Hjalmarsson

 

Den 1 januari 2009 tillträdde Louise Permelin Berg som vd för Svenska Golftourerna AB, aktiebolaget som ägs gemensamt av svenska PGA och Svenska Golfförbundet.
Nordea Tour har tävlingar för både herrar och damer men när Louise var ny på sin post och reste runt i landet och presenterade sig möttes hon ofta av förvåning från många som trodde att hon enbart ansvarade för tjejernas turneringar. Man tyckte att det var märkligt att en kvinna kunde vara boss för killarnas tour.
– I alla ledningsgrupper, styrelserum och när jag träffar nya klubbar så möter jag oftast bara män. Så det är ganska ensamt men jag gör ingen stor sak av det, säger Louise Permelin Berg.

Nu blickar hon fram emot säsongen 2013 där spelschemat har utökats med fyra nya event och den totala prispotten ligger på 7 780 000 kronor.
Louise Permelin Berg skickar behärskat i väg sitt utslag och bollen landar mitt på fairway. Jag, som är ett ner i matchen inför vårt sista hål, satsar allt på att försöka nå (så nära) greenen som finns 240 meter bort på det trixiga hålet.
Hur det slutar?
På en bergsskreva till vänster.
Ospelbart läge.
Game over.
Vd:n har vunnit kampen på Ingarö GK – en av säsongens nya spelplatser på Nordea Tour.
– Jag och min man Christian spelar alltid match. I början av förhållandet var jag hetast, sedan har han vunnit några år men 2013 är jag redan två upp, säger Louise.

Oslotrakten har två tävlingar på årets Nordea Tour-program – beror det på att du är gift med en norrman…?
– Faktiskt inte men jag förstår att många tror det… Sverige har länge varit storebror för Norge och Finland. Vi har betydligt fler spelare än dem och då har vi sett det som ett stöd att göra tävlingar i de länderna så att de kan komma igång med sin egen elitverksamhet.

Förutom Norge, Finland och Danmark spelas det den här säsongen även en turnering i – Thailand!
– Projektet med Black Mountain Invitational by Nordea är jättespännande och det är fantastiskt roligt att vi kan uppmuntra ett initiativ från en spelare, Wille Schauman. Vi hoppas verkligen att det här blir en årligen återkommande tävling.

Finns det planer på expansion till ännu fler länder?
– Nej. Vi har bestämt att det här är en nordisk tour och det är också en önskan från huvudsponsorn Nordea. Jag gillar dock att kliva utanför boxen och göra annorlunda evenemang. Vi har tidigare haft kontakt med en klubb i Norrland om att köra en midnattsgolf mitt i sommaren med första start klockan 00.00 men det har ännu inte blivit verklighet. En sådan tävling skulle verkligen skapa rubriker.

Det var 1984 som den svenska proffstouren hade sin urpremiär och syftet är än i dag att vara ett steg på vägen för dem som vill ta klivet ut på de stora världstourerna. Efter att ha sponsrats av kosmetikaföretag, telefonoperatörer och flygbolag tog en storbank över som titelpartner för tre år sedan och det heter numera Nordea Tour.
Trots de ekonomiskt tuffa tiderna i samhället så har årets prissumma höjts med nästan en halv miljon kronor.
– I min kontakt med Golfsverige märker jag att många klubbar har det svårt men samtidigt så är de klubbar som finns med på programmet sådana som inte väljer att bromsa sig ur en uppförsbacke.

Hur stor kan touren bli?
– Som den är nu, sett till antalet tävlingar. På herrsidan finns ett samarbete inom Norden där Sverige har tio av veckorna som redan är uppdelade mellan länderna och därför kan det inte bli fler. När det gäller damprogrammet har vi tagit ett strategibeslut att inte ha mer än tio. Förr kunde vi fylla varenda vecka men nu måste vi anpassa oss till att tjejerna även spelar LETAS-tävlingar (Ladies European Tour Access Series, LET:s “farmarliga”) i andra länder och utbudet av spelare är inte tillräckligt stort för att ha både och, samma vecka.

De senaste åren har det blivit en trend att svenska proffs på de stora tourerna vänt tillbaka hem till sina rötter och gått in som värdar och värdinnor för egna evenemang på Nordea Tour.
2013 finns Patrik Sjöland, Robert Karlsson, Peter Hanson, Karin Sjödin, Linda Wessberg samt Elin Emanuelsson med på programmet.
– Några av dem har till och med bidragit till prissumman ur egen plånbok men framför allt visar engagemanget att de tycker att den här touren är viktig och att den har betytt en hel del för deras egna karriärer. Jag är oerhört imponerad över hur spelarna ställer upp, åker hem på planeringsmöten och är delaktiga i uppsättningen av banan.

Vilka har gått in med pengar?
– Peter Hanson har hjälpt till med 50 000 kronor och Robert Karlsson det dubbla per år i tre år.

Även Sveriges mesta caddie kommer att vara med som värdinna för Sölvesborgs Ladies Open hosted by Fanny Sunesson.
I slutet av 80-talet spelade Louise Permelin Berg själv två säsonger på det som hette Lancôme Tour.
Hon var en ung, grön amatör som hade svårt att hantera den pressade situationen och Louise konstaterar i dag att det var just därför som hon aldrig slog igenom.

Permelin skulle dock komma tillbaka till den svenska proffstouren.
Som vd.
– Även om jag inte var så värst framgångsrik så har jag stor nytta av erfarenheten som gammal spelare eftersom jag förstår hur det är för spelarna där ute och jag vet vad som krävs för att göra resultat.

Och vad skulle du göra i en Nordea Tour-tävling i dag?
– Hm… Jag skulle kanske klara en cut förutsatt att jag hade ett annat träningsupplägg inför säsongen.

LET-proffset: "Nordea Tour är en bra skola"
Nu startar touren
13 tävlingar på herrarnas schema

Text: CM Hellsten • 2013-04-24
SpelaNyheter