Genom att positionera skaftet i olika lägen tillåter erbjuder moderna drivers möjlighet att justera loft, lie och facevinkel. Foto: PING

Spela

Justerbarheten skruvas till ny nivå

Justerbara drivers har funnits på marknaden i några år nu, men 2013 har flera tillverkare skruvat justerbarheten till en ny nivå.

Text: Oskar Åsgård • 2013-03-10

Det började med ett regelbeslut. Den 1 januari 2008 tillät R&A och USGA användningen av drivers med skaft som inte var ihoplimmade med klubbhuvudet. En betydande regelförändring, som resulterat i de justerbara drivers som marknaden fyllts med de senaste åren.

I år har dock den justerbara teknologin skruvats ytterligare ett varv.

Fyra tillverkare i vårt test – Adams, Cobra, Nike och TaylorMade – släpper 2013 varsin driver utan något fast loft inristat på klubbhuvudet. Istället är tanken att varje spelare ska ställa in loft själv.

– Vi märkte att en majoritet av golfarna inte spelade med rätt loft för att optimera sin slaglängd. Genom att bara ha ett klubbhuvud har vi gjort det mycket lättare för golfaren att hitta rätt loft, säger Tom Olsavsky, ansvarig för produktutveckling på TaylorMade.

Genom att skruva fast skaftet i olika positioner så att det lutas i olika vinklar kan klubbhuvudets loft-, lie- och facevinkel ändras. Hos de flesta hoselkonstruktioner sker justeringen simultant på så vis att ju högre loft du ställer in, desto mer stängs klubbhuvudets facevinkel och vice versa, medan vissa utnyttjar teknologier som minskar denna effekt och tillåter separat justering av till exempel loft och lie- eller facevinkel.

Våra TrackMan-tester med en justerbar drivermodell ställd i sina respektive ytterlägen gav en skillnad på upp till 3,4 grader i utgångsvinkel och 25 meter i sidled.

– Vad det tillför är att det blir lättare att skräddarsy och finjustera klubbor. Sen kan man inte komma ifrån att det är en lyx att exempelvis kunna sänka bollflykten om du spelar i vind, säger Golfskolans utrustningsexpert Matz Evensson.


Text: Oskar Åsgård • 2013-03-10
SpelaUtrustning
Scroll to Top