Har du rätt loft på din driver? Om svaret är nej kan det kosta dig åtskilliga meter i slaglängd. Foto: Karin Klarström

Spela

Hitta rätt driverloft

Drivers med höga loft blir en allt vanligare syn och just loftet är en viktig nyckel till att slå så långa drives som möjligt. För många kan en driver med högre loft ge längre slag.

Text: Oskar Åsgård • 2013-03-10

Drivers med 14 graders loft, ibland till och med mer, har blivit en vanligare syn idag. Men vem passar egentligen dessa högloftade drivers?

Svaret hittar vi genom att undersöka receptet för långa drivar.

– Hur långt du slår en drive beror på kombinationen av bollhastighet, utgångsvinkel och spinn, säger David Leet, pro på Falsterbo GK med mångårig erfarenhet av custom fitting.

Forskning visar att en hög utgångsvinkel tillsammans med lite spinn ger maximal längd. För varje spelares givna svinghastighet finns det dock en optimal kombination av utgångsvinkel och spinn som kommer att ge längst slaglängd. Intuitivt kan det te sig att lägre loft per automatik skulle ge längre slag, på samma sätt som en järnsjua har lägre loft än en järnnia och därmed flyger längre. Men ju lägre loft en driver har, desto högre svinghastighet krävs för att uppnå den optimala kombinationen av utgångsvinkel och spinn.

– Ju lägre klubbhastighet du har, desto mer loft behöver du. När en spelare säger “äh, det spelar ingen roll om jag tar spoon eller driver, de går lika långt”, då har du en perfekt kandidat för en högloftad driver. Dessa spelare har oftast för låg loft på sin driver, vilket kostar meter, säger Leet.

Enligt Golfskolans redaktör Matz Evensson bör spelare med svinghastighet under 80 mph med drivern inte ha lägre driverloft än 11,5 grader, men han påpekar också att det finns fler parametrar att ta hänsyn till.

– Det beror också på hur du svingar, om du slår ner på bollen tre grader så har du plockat bort loft från din driver och tvärtom. Hastigheten är bara en parameter när det kommer till att hitta rätt loft, säger Evensson.


Text: Oskar Åsgård • 2013-03-10
SpelaUtrustning
Scroll to Top