Golfskodesignern Carl Moore använder sina spiklösa golfskor på banan såväl som på jobbet. Foto: CM Hellsten

”30 procent av golfskorna är spiklösa”

ORLANDO, FLORIDA. Amerikanen Carl Moore har designat golfskor i 15 år. Numera har han sina spiklösa dojor på och utanför banan.- 30 procent av våra golfskor är spikeless och de fortsätter att öka i försäljning, säger Carl Moore.

Text: CM Hellsten • 2012-11-07 Uppdaterad 2012-11-07

Ett par unga skateboard-åkare kommer fram till Carl Moore hemma i Portland, Oregon och tittar på hans ljusbruna skor.
De gillar vad de ser.
Och säger det till honom.
Han tackar för komplimangen och förklarar att det är ett par… golfskor.
De tror honom inte.

Golfskodesignern Carl Moore berättar anekdoten när han står framför säsongens nyheter under Nikes Global Innovation Summit i Orlando.
Han har samma skor på sig nu.
Det är en unik specialutgåva som togs fram i samband med Ryder Cup. Sulan är spiklös. Precis som många andra skor i den kommande kollektionen.
– Spikeless är verkligen en trend i USA. De är snygga och enkla. Du kan gå direkt från golfbanan till middagen ute på restaurang utan att behöva byta skor. Jag vet inte riktigt hur hela den amerikanska marknaden ser ut men hos oss är det 30 procent spikeless och de skorna fortsätter att öka i försäljning. Jag använder själv mina skor överallt, för då är jag alltid redo att spela golf, säger Carl Moore.

Hur länge håller dobbarna?
– Det beror på hur mycket du spelar. Jag har haft mina i två månader men har inte märkt någon förslitning trots att jag har gått mycket på asfalt. Skulle jag spela i en seriös tävling eller om det är väldigt blött ute på banan så är de här kanske inte det bästa alternativet utan då skulle jag välja spikskor.

Vilka är framtidens golfskor?
– Jag tror att vi kommer att få se ännu fler spikeless-skor på golfbanan men spikarna kommer inte att försvinna helt. Golfskor har alltid varit golfskor som bara har använts på banan. Som designer i golfbranschen gillar jag att golfskorna numera även används utanför fairways och greener och att det har blivit en livsstil. Golfare som vill uttrycka sig själv på banan kunde tidigare bara göra det med tröjan men nu kan han eller hon göra det med sina golfskor.  


Text: CM Hellsten • 2012-11-07
SpelaUtrustning
Rulla till toppen