5de53e8235de6

Spela

Nya regler för sänkning och höjning

I år ska sällskapsronder föranmälas för att vara handicapgrundande. En nyhet som innebär förändringar i bokning av starttider och registrering av resultat i Min Golf.

Text: Eric Franzén • 2012-01-24 Uppdaterad 2012-01-24

Sverige har nu i över ett decennium tillämpat det handicapsystem som utarbetats av European Golf Association – de europeiska golfförbundens samarbetsorganisation.  Att sällskapsronder måste föranmälas för att vara handicapgrundande är en betydande förändring för svenska golfare, men sedan tidigare fast etablerat i andra länder som använder EGA-systemet.
Att detta dröjt till 2012 års uppdatering av handicapreglerna har olika orsaker, enligt Göran Hermes, regelansvarig på Svenska Golfförbundet.

– Att man själv ska sänka sig efter en bra sällskapsrond har varit djupt inpräntat i den svenska golfen. Men det har visat sig att två svenska spelare med exakt samma spelskicklighet kan ha haft helt olika handicap, eftersom vissa bara justerar sänkningar när de spelar bra medan andra registrerat alla ronder. Så småningom har EGA sagt att vi inte kan ha det så längre – att svenskarna måste kunna leva upp till sin handicap – som ska vara en kvalitetsstämpel på spelet.

En sällskapsrond föranmäls av klubben i GIT, eller av spelaren i Golfterminalen eller i Min Golf.

Att föranmäla en rond i Min Golf kräver egentligen bara att en ruta kryssas i. Antingen i samband med att bokningen görs, eller i listningen på sidan “Mina Starttider”. Det går också att muntligen meddela medspelare/markör att ronden ska vara föranmäld, som då anges på scorekortet, innan denna påbörjas. Ronden registreras sedan manuellt på sidan “Ändra handicap”.  

Samtidigt avskaffas gränsen för att en spelare max kan höja sig 2,0 per år under sällskapsronder.

– Det har förekommit kritik att detta kommer att öppna för mygel. Vi har ändå beslutat oss för att ge spelaren så många chanser som möjligt att kunna få så korrekt handicap som möjligt. Den tidigare gränsen på max 2,0 per säsong finns inte heller i EGA-systemet centralt. Misstänker man mygel är det lätt för klubben att ta fram spelarens statistik, säger Göran Hermes.


Text: Eric Franzén • 2012-01-24
SpelaNyheter
Scroll to Top