Vått på banan? Lär dig mer om tillfälligt vatten. Foto: Getty Images

Spela

Ta hjälp av höstreglerna

Det härligt ljumma vädret fortsätter och golf är en perfekt sysselsättning för hösten. Men årstiden kan också innebära knepiga situationer där vatten och lera ställer till det och löven strösslar banan.

Sylvia Luther • 2011-10-06

För att klara av de situationer som kan uppstå på regntunga banor gäller det att ha koll på reglerna. Vi frågade Svensk Golfs regelexpert, förbundsdomaren Christina Rodman, om vad som gäller vid följande fem typiska höstfall. Här är hennes tips för att göra ronden lättare.

Pluggad boll
– Är bollen pluggad på den finklippta delen av spelfältet (läs fairway) får du, utan plikt, lyfta och göra ren bollen och sedan droppa den så nära som möjligt var den låg men inte närmare hål. Skulle bollen plugga sig när du droppar den får du, fortfarande utan plikt, göra om hela proceduren, även rengöringen. För att få droppa utan plikt för pluggad boll även i ruffen måste det finnas en lokal regel på klubben som tillåter det. (Regel 25-2)

Tillfälligt vatten
– Ligger bollen i synligtvatten eller om du ser vatten runt fötterna när du tar din naturliga stans (inget klampande och trampande) får du droppa, utan plikt, inom en klubblängd från närmaste närmaste punkt där det inte finns något vatten som syns eller kommer fram när du tar stansen, inte närmare hål. Kolla området var bollen måste droppas innan du lyfter den. Du kanske får ett sämre läge än i vattnet. Då kan det vara bättre att spela bollen som den ligger. (Regel 25-1)

Lera på boll
– Du får inte lyfta en boll i spel bara för att den är lerig och smutsig om bollen inte ligger på green. Däremot får du alltid göra ren bollen så fort du eller någon annan, av något skäl, har lyft den förutom i dessa tre fall: För identifiering (här får man om det behövs ta bort lite smuts så det går att se märkningen), när bollen ligger så att den stör eller hjälper en medspelare, eller om bollen kan vara skadad. (Regel 21)

Lägesförbättring
– För att få lägesförbättra måste det finnas en lokal regel som säger detta och då gäller den på den finklippta delen av spelfältet (läs fairway). Då får du utan plikt, efter att ha markerat bollen, lyfta den och göra ren den och sedan placera den inom det avstånd som angetts i de lokala reglerna (oftast 15 cm eller ett scorekort) och som inte är närmare hål. Skulle det mot förmodan stå i de lokala reglerna att lägesförbättring gäller hela spelfältet, vilket betyder att man får flytta bollen även i ruffen, är det inte längre ett spel enligt Regler för Golfspel och ronden räknas inte som handicapgrundande. (Lokal regel)

Lösa naturföremål
– Löv och nedblåsta grenar på banan tillhör hösten och de räknas som lösa naturföremål som du, utan plikt, får ta bort överallt utom när både din boll och det lösa naturföremålet ligger i samma bunker eller i samma vattenhinder. I bunkrar samlas ofta löv i mängder och skulle bollen ligga täckt med löv är det tillåtet att använda en klubba eller kratta till hjälp att finna bollen. Du får ingen plikt även om du råkar rubba den under letandet, men bollen måste återplaceras. Innan du slår måste löven läggas tillbaka och du får bara lämna en liten bit av bollen synlig. Var försiktig annars när du tar bort ett löst naturföremål intill din boll. Skulle bollen rubbas får du ett slags plikt. (Regel 23-1 och 12-1)

Scroll to Top