Många bollar i luften. Landslagets nye förbundskapten Erik Hamrén ska försöka införa en morgontour med assistenten Allbäck. Foto: Oscar Mattsson

Spela

Förbundskaptenens morgontour

Som klubbtränare spelade han en morgontour dagen efter match för att analysera fotbollsfighten under en 18-hålsrond. Nu hoppas förbundskapten Erik Hamrén att kunna införa det konceptet även i landslaget.

Text: CM Hellsten • 2010-10-19

Erik Hamrén

Ålder: 53.
Familj: Hustru Agneta, döttrarna Caroline och Pernilla.
Bor: Mölnlycke utanför Göteborg.
Klubb: Partille GK.
Handicap: 18,7.
Favoritbana: “Partille. Jag har varit medlem här ända sedan jag flyttade till Göteborg på 90-talet.”
Största golfmerit: “Jag har vunnit närmast hål några gånger. Jag var med i tävlingen Idrottsgolfen och var sämst av alla men vann närmast hål.”
Största fotbollsmerit: “Alla de titlar jag vunnit: JSM-guldet med IFK Sundsvall 1983, Svenska Cupen två gånger med AIK och en gång med ÖIS, ligagulden i Danmark och Norge. Och i Ålborg blev vi första danska lag att slå ut ett Serie A-lag i det europeiska cupspelet när Sampdoria besegrades.”
Bonusinfo: Har vunnit JSM-guld i baseball med Ljusdal och även tävlat i dans-SM.

Erik Hamrén kommer gående upp mot klubbhuset på Partille GK och pratar i sin nya Iphone. Han ställer ner bagen vid skylten som visar att det är 7,8 kilometer in till Götaplatsen i centrala Göteborg, avslutar samtalet och presenterar sig.
Himlen är grå, de mörka molnen bekräftar det som väderpresentatören på tv avslöjade redan i morse — att det blir häftiga skyfall när som helst.
Erik blickar upp mot skyn och berättar att han var ute och spelade en rond i förra veckan, i ösregn. Då hade han telefonen i bagen, den blev blöt och förstörd och han förlorade samtliga nummer och fick köpa en ny.
Nu vet Erik inte riktigt vad han ska göra av telefonen och bestämmer sig till slut för att gå tillbaka till sin Volvo XC60 och lämna den i bilen.

Erik Hamrén tog i somras över som fotbollslandslagets nye förbundskapten efter Lars Lagerbäcks långa era och kommer närmast från en framgångsrik sejour i Norge där han ledde Rosenborg till mästartiteln och Champions League-spel.
Under hösten har Hamrén inlett kvalet till EM-slutspelet i Polen & Ukraina 2012.
Nu är vi i Göteborg för att möta Hamrén i en match över nio hål på hans hemmabana.
– Fast jag har inte spelat banan på fem år och sedan dess har de byggt om greener och greenområden. Jag har inte hunnit spela mer än sex rundor i år på grund av flytten hem från Norge och det nya jobbet. Som bäst har jag haft 25 poäng och de två senaste varven hade jag 18 respektive 15 pinnar. Det blir bara frustrerande ute på banan, speciellt när man är en tävlingsmänniska, säger Erik.

Det vräker ner och dropparna smattrar mot golfbilens tak. Ett tag överväger vi om vi ska åka tillbaka upp till klubbhuset och ta en snabb puttningstävling i stället.
Men, nej. Erik ger sig ut i ovädret och kliver upp på öppningshålets tee.
På detta par 4 skickar han i väg utslaget in i en skogsdunge till vänster. Bollen landar mitt i en lingontuva och från det besvärliga läget blir det en trippelbogey.
Ett upp för oss.

I november 1997 fick Erik Hamrén sparken från AIK och under våren var han arbetslös. Hans gamla studiekompisar från GIH i Stockholm bestämde sig för att spela golf på en klassåterförening. Den bokades in på Tylösand i Halmstad men Erik Hamrén hade inte ens grönt kort. Han tillbringade en hel del tid i födelseorten Ljusdal och hängde med sin duktige golfande kusin och hoppade även på en nybörjarutbildning på klubben. Någon vecka före klassens reunion var han utexaminerad och sänkte sig till 36 på första varvet.

Sedan 1998 har Hamrén och de andra GIH-studenterna spelat sin golftävling varje år. I somras arrangerades evenemanget på Kallfors och Vidbynäs utanför Södertälje, Erik missade en av de tre dagarna eftersom han hade en presskonferens inför träningsmatchen mot Skottland.
Strax efter tävlingsdebuten i Halmstad flyttade Hamrén till Göteborg och tog över Örgryte IS.

Tvåan är ett korthål. Eriks slag går rakt mot flaggan, ett tag ser det faktiskt ut som att den är på väg i men bollen rullar i stället av green. Det blir en bogey för båda två och hålet delas.
– Sören Börjesson som jag gick med på GIH spelar också golf och han var min assisterande tränare i ÖIS. I klubben fanns det en ungdomstränare vid namn Conny Winge. Vi tre spelade något som vi kallade för morgontouren och gick ut en gång i veckan. Oftast spelade vi dagen efter match, på den tiden tränade vi på eftermiddagarna och slog ut på morgonen. Vi spelade 18 hål och diskuterade matchen. Det var en väldigt skön avkoppling och ett bra sätt att rensa skallen på. Då gick det fort med min handicap och efter en drömrond på Forsgården sänkte jag mig från 22 till 16. Nu har jag 18,7 men de senaste åren har jag inte varit i närheten av det, vilket är lite trist.

Nu har du Marcus Allbäck som assistent i landslaget. Han bor i Göteborg och är singelhandicappare, ni kanske borde starta upp en ny morgontour?
 Vi golfade tillsammans under åren när han spelade i ÖIS och ska faktiskt spela en partävling i Kungsbacka i morgon. Förhoppningsvis kan vi komma igång och spela lite mer för jag behöver kontinuitet, det är då golfen blir rolig.

Efter en birdie på trean är Svensk Golf två upp i matchen. På det efterföljande hålet sänker Erik en imponerande putt för bogey efter ett nytt skogsbesök och tvingar fram ett par för delning. Femman är ännu ett korthål, två nya bogeys och återigen delar vi hålet.
1986 tränade Erik Hamrén Bro IK. På den tiden bodde Annika Sörenstam på Klockarvägen 8 i Upplands-Bro och hon brukade löpträna på ängarna där Bro Hof Slott GC ligger i dag.´
– Det Annika har gjort är fantastiskt. Eftersom jag själv håller på med toppidrott och människor som presterar så vet jag vad som krävs för att lyckas. Jag brukar säga till mina spelare att ett mynt har två sidor, på den ena står det vad man vill göra — och där har folk lätt att säga vad det är. Det kan vara banta eller sluta röka eller bli bäst i golf. Då måste man vända på myntet och fråga sig vad som krävs för att nå dit. Ytterst få vänder på hela myntet och är beredda att lägga ner vad som krävs. Annika gjorde det och sådana människor imponerar på mig.

Zlatan är en annan sådan person. Han har sagt att det John Carew kan göra med en fotboll gör han med en apelsin och en pingisboll. Vad tror du att Zlatan kan göra med en golfboll?
Haha… Ingen aning.

Skulle han kunna bli en bra golfare?
En sak är talang men varför man blir bra på just en sak handlar också om intresse. Som jag till exempel, med tekniska saker är jag värdelös och varför är jag det? Jo, för att jag är helt ointresserad. Med den teknik och bollkänsla som Zlatan har så tror jag säkert att han skulle kunna bli bra i golf om han började och la ner tid på det.

1999 blev Erik Hamrén utsedd till en av Sveriges tio bäst klädda män i tidningen Café. Han satt på bänken i en uppmärksammad Armanirock under matcherna, före avspark träffade han klubbens sponsorer och direkt efteråt mötte han media. Hamrén gjorde det med stil. Som förbundskapten har han inte tagit över Lagerbäcks gamla träningsoverall utan är elegant klädd i kostym.
Vad har du under regnstället? Är du lika trendig på golfbanan?
När det är bra väder så spelar jag helst i shorts och en piké. Det hör ju till att följa normerna och du måste ha en viss stil utan att det behöver vara något överdådigt.

Skulle du kunna tänka dig att ta med bagen när du bevakar utlandsproffsen i Italien, Spanien, England och stanna en dag extra och spela golf innan du åker hem?
Eventuellt när jag kommer in i jobbet mer, om det finns tid över och om jag reser tillsammans med Mackan (Allbäck). Golf för mig är en social sport och att ta med bagen för att spela ensam intresserar mig inte.

Hål 6 är första nios allra längsta, par 5, 445 meter. Härifrån och in har Erik slag på tre av de fyra resterande hålen.
Han drar ut drivern till vänster långt in i den djupa, täta skogen. Nästa boll når samma område, precis som det tredje och fjärde försöket men till slut får Erik till den perfekta bollträffen och utslaget landar mitt i fairway.
– Nu förstår du kanske varför jag slog bort ett helt dussin under GIH-golfen på Vidbynäs…

Hålet är över innan vi ens kommit av tee.
– Det är 3-0 till dig va? säger Erik på fotbollsspråk.

Dormyläge och efter ännu en delning på den korta sjuan är matchen slut.
– Jag streckade två hål men spelade på handicapen de övriga. Om jag ska vara ärlig så hade jag inga större förhoppningar om att vinna i dag. Vi får ta en returmatch om fyra år inför VM i Brasilien.

Gärna. Ses i Rio.


Text: CM Hellsten • 2010-10-19
SpelaNyheter
Scroll to Top